Huseby Bruk

Huseby Bruk, söder om Växjö, är en väl bevarad och levande bruksmiljö med rötter i 1800-talet. Bruket testamenterades till staten av sista ägaren 1979 och sedan dess har man bevarat, renoverat och gjutit nytt liv i hela området. Slottet står orört med all inredning, du möts av knirkande vattenhjul som var källan till kraften. 1800-talsträdgården har väckts till liv och varje år anordnas olika utställningar och evenemang. Den årliga julmässan drar cirka 35 000 besökare.

På Huseby kan du vara med på dramaguidningar där skådespelare gestaltar de forna ägarna. Här är det brukspatron Joseph Stephens (Åke Svensson) som läser tidningen på slottets terrass. Då känner du att det är en annan tid med en lugnare puls du stigit in i. Om det inte är julmässa förstås. Då är det trängsel över bron och det doftar korv och glögg.

Film: en liten vandring i köksträdgården och i parken. Vi får träffa naturliga jordfräsar och se hur man klipper gräset med hästkrafter.

Huseby Slott från insidan

I folkmun kallas huvudbyggnaden vördnadsfullt för slottet. Många minns fröken Stephens, den sista ägaren på Huseby. I sitt testamente skrev hon att allt skulle bevaras. Och så är det. Inredningen är kvar och mycket är egentligen från hennes föräldrars tid, då det ibland var kungabesök på Huseby. Just att alla föremål är kvar,stort som smått, gör huset till ett hem snarare än ett museum och visningarna blir alldeles speciella. Du kan gå med på en guidad tur eller en dramatiserad visning. Vid några tillfällen kan du boka in dig på en exklusiv tebjudning som på frökens tid.

Huseby park och trädgård

Både park och trädgård har återskapats till sin 1800-talsform. Mycket finns dokumenterat - till och med inköpslistor för frön. Parken kännetecknas av tapetgruppen och broderirabatter som fröken Stephens mor har ritat, men kanske är trädgården det härligaste. Det är en riktig nyttoträdgård som försörjde brukets herrskap med grönsaker, frukt och bär. Den har ritats i nio kvarter och följer äldre tiders modell. Fröken älskade höns av olika raser. Nu finns de här - tillsammans med vackar påfåglar. 

Läs Husebys program för sommaren