Astrid Lindgrens Vimmerby i Småland

När du hör namnet Vimmerby tänker du säkert på Astrid Lindgren. Det var ju här hon föddes, växte upp och hämtade inspiration till många böcker. Astrid har satt ett stort avtryck på hela staden, och idag är Vimmerby platsen dit kanske främst barnfamiljerna åker för äventyren på Astrid Lindgrens värld, för att hälsa på i Katthult och i Bullerbyn och ....ja det finns massor att se och göra.

Många besöksmål har en direkt koppling till Astrid. Här finns temaparken Astrid Lindgrens Värld där Astrids karaktärer får liv och barnen får träffa Pippi, Madicken och alla de andra på riktigt. Strax utanför staden hittar du det ”riktiga” Katthult och Bullerbyn, där filmerna spelades in. Du kan också besöka Astrids barndomshem, beläget på gångavstånd från stadskärnan, och ta del av olika utställningar på Astrid Lindgrens Näs kulturcentrum.

Astrids Lindgrens miljöer i Vimmerby stad

Mycket är sig likt sen hon bodde här. Du kommer att känna igen Emils marknadsplats, Kalle Blomkvists gränder och huset för Pippis karamellaffär. Klemens gränd kanske verkar bekant. Här spelades scenen in när Emil kom från doktorn och hade blivit av med soppskålen. På Stora torget sitter Astrid staty i brons, sittande vid sin skrivmaskin. Stolen mitt emot är uppvärmd - så slå dig ner en stund. Astrid Lindgrens grav finns också i Vimmerby.

Naturen runt Vimmerby är också som klippt och skuren ur Astrid Lindgrens böcker - små tegar, stenmurar, åkrar och ängar och sjöblänk. Här finns så klart alla möjligheter till vandring, cykling, fiske...som i övriga Småland. Norrut finns Nationalparken Norra Kvill som är en riktig urskog och strax intill Sverige största och äldsta träd - Kvilleken.

Vimmerby var centrum för oxhandel

Vimmerby är inget nutida påfund, utan en stad vars anor sträcker sig tillbaka till Vikingatiden. Det blev en naturlig handelsplats då vägarna från inland mot kust korsade Kungsvägen från syd till norr. Redan 1364 nämns Vimmerby som en marknadsplats och under 1700-talet var Vimmerby centralort för hela Sveriges oxhandel. I början av 1800-talet fanns 12 garverier i staden. Ett har bevarats och finns nu på Skansen i Stockholm. Flera av de fina, gamla husen längs Storgatan är från 1700- och 1800-talen. Torget präglas av byggnationerna efter branden 1821 - Rådhuset är från 1825 och några decennier senare byggdes stadshotellet och kyrkan. I juli kan du följa med på en teatervandring genom staden.