Småland i glaset

Småländskt glas är känt över hela världen. Lite mindre känt är våra småländska drycker. I hundratals år har det odlats äpplen här och på flera platser framställs ljuvlig gyllene äppelmust. Trenden med mikrobryggerier har slagit rot även i Småland och landskapet stoltserar nu med flertalet ölproducenter.

Äppelriken

I Äppledalen, mellan Gränna och Huskvarna, öppnar sig Småland plötsligt i stora böljande fält och ekhagar. I den södra änden sträcker sig tusentals fruktträd i snörräta led upp och ner för dalsidorna. Här i dalen hittar du ditt ”lördagsgodis” i allehanda former. Jordgubbar kan du plocka själv, eller gå på äppelsafari hos Rudenstams och smaka på godbitar som Aroma, Rubinola, Santana, och Ingrid Marie såklart. Rudenstams lokalproducerade frukt- och bärdrycker finns att köpa över hela Småland - men ett besök vid gården är extra speciellt. Läs mer om Rudenstams här.

Ängsfruktsodlingar vid Åsnen

Du som inte har en solig och stenig backe att odla dina egna träd på är mer än välkommen att njuta av de ängsfruktsodlingar som sedan fyrahundra år växer vid sjön Åsnen i trakten av Urshult.  Träden står längs stenmurar, vägar och spridda i ängar. Kom hit en solig försommardag och se hela trakten skimra av de rosavita blommorna. Ett besök på hösten präglas av ljuvlig äppeldoft och du kan fylla korgen med äppelmust, plommonmarmelad och så klart ängsfrukt från lokala butiker. Odlingarna runt Urshult är Sveriges enda bevarade sammanhängande ängsfruktsodlingar och de fick 2013 status som riksintresse för kulturmiljövården. Äppelmusten kan du köpa på flera ställen men två tips är Öppen Gårdsbod i Ugglekull samt Malva Gård.

Cider på Svengelska

Siktet är ställt långt bort från dussindryckerna på snabbköpshyllan. Med cirka 300 nyplanterade engelska cideräppelträd i 12 olika sorter siktar ägaren Claes Mark på en storskalig produktion. Markcider från Gässhults Säteri säljs i gårdsbutiken, men kan såklart avnjutas direkt i gårdspuben, med rätt stämning och tilltugg. Till MarkCiders hemsida.

Brygder från bygden

Runt om i Småland finns flera lokala bryggerier. Såväl mikro som makro - från småskaliga hobbyproducenter till storskaliga välkända Åbro bryggs i Vimmerby. De småskaliga lokala ölsorterna finns på vissa Systembolag, samt på restauranger med utvalda drycker. Fråga din kypare när du är ute och äter i Småland! Här listar vi några av de ölbryggerier som ligger runt om i landskapet.

Skäggalösa Ångbryggeri - Grimslöv (Bilden)
Inte långt från sjön Åsnen sydväst om Växjö bryggs det öl som aldrig förr på gården i Skäggalösa. Dessutom på humle från egen stör.

Kallebryggeriet - Ingelstad
Buteljerad njutning – ölbryggare som inspirerats av rökig torvsmakande whiskey. Finns att beställa på Systembolaget.

Kvarnagårdens Bryggeri - Braås
Här har ölbryggandet tagit fart under hösten 2015, från minimalt till småskaligt. Stabil produktion, styrka och smak har gjort ölet populärt.

Trädskogens Bryggeri - Åryd
Öl med upptäckarglädje; här vågar bryggmästarna ta ut svängarna och bolla med smaklökarna vitt och brett. Gärna med små fatserier.

Hotell Fängelset - Västervik
Västerviks avskum hamnade förr i tiden i dessa lokaler. Nu är det mer ölskum som gäller i fängelset, som idag hyser både hotell och bryggeri.

Egnells Bryggeri - Eksjö
Efter en 58 år lång torrperiod återuppstod Eksjös bryggeri. Ölet är gjort på noga utvalda råvaror.

Ängö Kvartersbryggeri - Kalmar 
Med tjeckiska, belgiska och anglosaxiska influenser bryggs det öl 100 år efter att ett tunnbinderi drogs igång i samma lokaler.

Bredaryds Värdshus
Alla ölsorter är omsorgsfullt utprovade och döpta efter någon eller något som betytt mycket för människorna på Bredaryds Wärdshus.

Åbro Bryggeri - Vimmerby (Bilden)
Storproducent mitt i Vimmerby. Den intilliggande puben erbjuder bryggerivisningar med ölprovning och middag.

Läs mer om: