Industrimuseer i sann Gnosjöanda

Småland är ett landskap rikt på skog, vatten och naturtillgångar. Småländsk klurighet, strävsamhet och företagaranda förädlade dessa naturresurser och industrier byggdes upp. Några är idag världskända och blomstrar i allra högsta grad, andra har förvandlats till museer som påminner om vår historia.

Husqvarna Fabriksmuseum

Det började med vapentillverkning på 1300-talet, fortsatte på 1800-talet med tillverkning av hushållsprodukter som symaskiner, spisar, kaminer, motorcyklar och trädgårdsmaskiner och idag är Husqvarna världens största tillverkare av motorsågar, röjsågar, gräsklippare och trädgårdstraktorer. Vid Huskvarnafallet, i en byggnad som var vapenverkstad fram till 1940-talet ryms numera en stor samling av företagets produktion genom århundradena. Tidstypiska miljöer är uppbyggda med hushållsprodukter och motorcyklar från olika tidsepoker står på rad. 

Museet är öppet i stort sett året runt och det går att boka guide för grupper.

 

Gislaveds Industrimuseum

Industrin i och kring Gislaved har till stor del byggts upp kring gummi, läder och plast. Muséet visar hur den lokala industrin runt just dessa material har uppkommit och sett ut. Här finns allt från gummibollar från de första årens produktion liksom galoscher, bottiner, skor och däck. I Gislaveds kommun har genom åren startats över 100 plastbearbetande företag och många av företagen var först ut i Sverige både vad gäller tillverkning och bearbetning av olika plastmaterial.

På museet visas också glas från Gyllenfors Glasbruk som var i bruk 1850-1903 och i huvudsak tillverkade fönsterglas, maskiner och produkter från celluloid-, bakelit- och plastindustrin och läder från Remfabrikens tillverkning av drivremmar. Museet är inrymt i den gamla Remfabriken, Gislaveds äldsta fabriksbyggnad från 1893 som ligger vackert vid vattenfallet i Nissan.

 

Industrimuseerna i Gnosjö

Industrimuseerna Töllstorp, Hylténs och Gåröström är levande museer, där visning av autentiska industrimiljöer och fungerande maskiner alltid ingår i besöket. Dessa industrihistoriska miljöer kan ni också besöka på egen hand. Tillsammans ger anläggningarna en komplett och mångfacetterad bild av industrialiseringen i bygden och av den historiska bakgrunden till den berömda småföretagarandan i regionen - oftast känd som "Gnosjöandan".

Töllstorps Industrimuseum visar dragning av metalltråd, metallduksvävning och tillverkning av bland annat hönsglasögon, musfällor, hårnålar och säkerhetsnålar. På museiområdet mals dessutom mjöl i egen kvarn. Området är beläget i en vacker ådal med porlande vatten och snurrande vattenhjul. Vid mangårdsbyggnaden, där visningarna utgår och avslutas, finns bord för medhavd fika, samt modern handikappanpassad toalett.

1974 Stängdes Hylténs metallvarufabrik, och sen dess har tiden stått still i den gamla verkstaden där de flesta maskinerna är över hundra år gamla. Här visas förutom den gamla verkstaden även kontoret, lagret och t o m den gamla generatorn, som varit i drift sen 1898! På Hylténs tillverkades gjutformar och än idag gjuts de vackra Hylténs-klockorna som säljs i museibutiken.

 

Nyhet 2016

I den nya appen trip Tale kan du lyssna på en berättelse om Gnosjös Industrimuseer. Ladda ned appen i app store eller lyssna på berättelsen genom att klicka på länken.
Till Trip Tales webbsida.