Gette-Gott hos Kivarp

Cirka två mil nordväst om Jönköping svänger du av mot Gustav Adolf, lämnar Vättervyn och ringlar fram genom ett kuperat och odlat landskap. Följ skyltarna mot gårdsmejeriet så står du strax på gårdsplanen. Precis som ca 15000 andra besökare gjort det senaste året. Men lugn, det är sällan trängsel och det finns getter att titta på för alla. Och en fika i caféet är värt en omväg i sig.

 

– Ha ha, ja det är lite lustigt att det blivit så populärt; det är svårt att veta vad som lockar mest. Jag ville ju bara ha ett mejeri och göra ost, så jag kunde gå här på gården och skrota, nu är det fullt upp, även mitt i vintern, säger Torbjörn.

– Folk började åka hit för att köpa min getost, sen har det rullat på. Osten görs nästan uteslutande på mjölken från de egna getterna och de mest eftertraktade sorterna från det lilla mejeriet är en blåmögelost av Camembert-typ och en klassisk Chèvre med vitt mögel. Sen finns det så klart färskost och en feta-typ med härlig krämighet. Till ostkakan använder dock Torbjörn grannens komjölk som han köper direkt.

– Getterna sköter sig bra själva, men mjölkningen tar ganska mycket tid. Det är bara på vintern som vi drar ner på mjölkningen för att få råmjölken till våren när kiden kommer, förklarar Torbjörn. – Det blir ungefär fyra kilo ost per dag, även på höst och vinter när inte butiken har öppet mer än på torsdagen och till helgen.

Torbjörn förklarar tjusningen med gården; att det är en skön blandning av lantlig charm, det kliniskt rena i mejeriet där besökare inte får gå in och det leriga och jordiga med djuren och lantbruket. – Bor du inne i stan, kanske i lägenhet, är det en unik upplevelse här ute; det är upp till mig att alla ska bli nöjda.