Historiska miljöer och platser i Småland

Småland har en rik historia och från alla tider finns det spår efter människor, deras miljöer och verk. Så antalet historiska platser är oändligt men vi ska tipsa om några pärlor som speglar delar av smålänningarnas liv och leverne genom tiderna.

Smålands historia

Till de tidigast bebyggda delarna av Småland hör trakterna vid Östersjön. Även i det inre av södra Småland vid sjöarna Åsnen, Salen och Bolmen har lämningar påträffats från den äldre stenålderns befolkning. Invandringsvägarna verkar företrädesvis ha gått utefter Mörrumsån och Helgeån. Detta avspeglar sig här i den väldiga koncentrationen av bland annat hällkistor. Då Småland består till stor del av skogar, berg och kärr har de olika bygderna i landskapet varit kraftigt isolerade från varandra och hade sannolikt inte sammanslutit sig i något större landskapsförbund.

Då uppstod namnet Småland som gemensam geografisk beteckning för alla de små landskapen Kinda, Tveta, Vista, Vedbo, Tjust, Sevede, Aspeland,Handbörd, Möre,Värend, Finnveden och Njudung. Möjligen räknades ursprungligen även Öland och enligt vissa historiker Blekinge till de små landen.

Följ med på några nedslag i Smålands rika historia! 

Borgar, slott och storhetstider

Det allra tidigaste Sverige styrdes faktiskt från Näs Slott på Visingsö i Vättern. Här kan man nu se en ruin av Sveriges första riksborg Visingsborg. Ta färjan från polkagrisarnas mysiga Gränna. Annars var smålänningarna bångstyriga och ville inte rätta in sig i ledet. Fram till 1100-talet var folket hedniskt men då kristnades landet av St Sigfrid som kom till Växjö och grundlade Domkyrkan och Växjö stift. Sedermera byggdes också Kronobergs slott strax utanför Växjö som en biskopsborg. Kronobergs slottsruin ligger nu vid Helgasjöns strand från Många förknippar säkert Kronoberg med upprorsmannen Nils Dacke som tillbringade julen på Kronoberg år 1542. Dackes uppror slogs ner och slottet byggdes ut av Sveriges kung Gustav Vasa och hans söner som en viktig del i gränsförsvaret mot Danmark.  

 

Men Smålands pampigaste slott ligger i Kalmar! Första befästningen kom till i slutet av 1100-talet. Kalmar storhetstid var under unionen mellan Sverige, Norge och Danmark – Kalmarunionen 1397-1523. Sedan blev det Svenska Vasakungarnas slott då det fick sin nuvarande form av hantverkare från hela Europa.

Den som kör längs E4 kan inte missa Brahehus som byggdes som lustslott på 1600-talet av Per Brahe dy som just ärv Sveriges största grevskap Visingsborg med tillhörande slott på Visingsö.

Om vi tar oss söderut till Växjö igen hittar vi Bergkvara slottsruin strax utanför invid nutida Bergkvara gård, uppförs på 1400-talet av släkten Trolle som ägde över 1000 gårdar. I Växjö finns också ett av Sveriges allra yngsta slott – Teleborg – som byggdes år 1900 av greve Bonde som morgongåva till blivande hustrun Anna Koskull. Idag hotell och restaurang med stil.

Bondesamhällen, byar och trä

På 1200-talet invandrade granen till Småland och trä var en viktig del i det dagliga livet. Av det byggde man hus och redskap. Här finns fortfarande en landsbygd som liknar den i Bullerbyn men på några ställen är den särskilt sevärd. Åsens by utanför Anrby kan man besöka för att uppleva hur det kunde se ut för 100 år sedan. Stensjö by utanför Oskarshamn har byggnader från 1700- och 1800-talen. Alla rödfärgade som det ska vara i Småland. Från mitten av 1800-talet blev det folkligt att rödfärga sina hus. På ett oändligt antal hembygdsgårdar kan du se typiska byggnader från olika tider.

Då de flesta städer i Småland bestod av trähus blev mycket förstört i bränder. Växjö eldhärjades t.ex. två gånger under 1800-talet. Men den unika trästaden Eksjö är en av Sveriges bäst bevarade med arkitektur och minnen från fyra sekler. Lilla Pataholm vid Östersjökusten är en riktig idyll med trähus – en gång största köpingen vid Kalmarsund med utskeppning av småländskt timmer. Båtsmansstugorna i Västervik byggdes på 1700-talet som bostäder åt båtsmännen idag en levande miljö. Slutligen vill vi nämna Korrö Hantverksby som omgärdar Ronnebyån. Vattenkraften gav upphov till kvarn, garveri, sågverk med mera. Byggnaderna finns kvar och idag finns här restaurang, vandrarhem, hotell och stugor. 

Industri och hantverk

Trä, järnmalm, sand och kluriga smålänningar. Ingredienser som gav upphov till en rik produktion. Först de tidiga järnbruken som använde sjömalm som råvara. På Huseby Bruk söder om Växjö producerades kanoner redan på 1600-talet, sedan sättugnar och andra bruksföremål. Idag en levande bruksmiljö med slott, parker bruksbyggnader och till och med opera i gamla masugnen sommartid. Flera av glasbruken började som järnbruk men sedan Kosta startade på 1700-talet följde många efter. Här finns många miljöer bevarade.

Huskqvarna fabriksmuseum visar 400 år av tillverkning – vapen, motorcyklar, symaskiner, spisar med mera. I närbelägna Jönköping hittar vi ett annat museum som är världens enda – Tändsticksmuseet. Gnosjöbygden betraktas som särskilt livaktig vad det gäller företagande. Här finns Hylthéns prisbelönta industrimuseum med gjuteri och mekanisk verkstad. En stilla minnesplats med slumrande fordon är Kyrkö mosse utanför Ryd. Bortglömda bilar får åldras med värdighet och återgå till naturen.

Bilder: Eksjö med Smålands dragoner, Kronobergs slottsruin med Ångaren Thor, Stensjö by.