Din guide till den perfekta fikan

Om det finns något genuint svenskt så är det väl att fika? Gärna flera gånger om dagen! I Småland finns det kaffe och hembakt i minsta lilla by. Här guidar vi till några pärlor runt om i landskapet.

LÄNGST MED E4:AN

Det kan vara skönt att svänga av från motorvägens tunga trafik och ta en paus på något trevligt ställe. I Markaryd hittar du Gräddhyllan Lantcafé där se serverar olika sorters kaffe, hembakada kakor och tårtor, danska smörrebröd, pajer och lättare luncher från säsongens mat och grönt. Ännu lite längre in i skogen möter du Stockhultgårdens Tebod (bilden) med ett imponerande utbud av teer och fika. Karin och Svend Jespersen värnar om sitt lilla café och B&B och deras afternoon tea med tillhörande clotted cream är verkligen något speciellt.

ÄLGAR OCH FIKA

Längst med E4:an är det också möjligt att kombinera älgskådning med ett cafébesök. Utanför Markaryd ligger Smålandet Älgsafari med både älgpark och ett förträffligt café. Du kan till och med ta med fikan upp i älgtornet. Lite längre norrut ligger Elinge Älgpark med Café am Park där du kan fika, men testa också deras älgburgare!

LÄNGST MED MINDRE VÄGAR

Norr om Lagan, vid en gård i Flattinge, ligger Sussies Café. Sussie älskar att baka och är en expert på att tillverka den typiska småländska ostkakan, gjord på mjölk, grädde och mandlar.

I Skillingaryd kan du slinka in på hos Tina & Översten, ett mysigt café som säljer chokladpraliner och närproducerad glass, hemlagade bakverk och lunch, men har även ett sortiment av inredingsdetaljer.

VÄXJÖ – EN BRA UTGÅNGSPUNKT FÖR FIKA

I och runt om Växjö möter du många bra caféer värda en omväg, ofta med en gammaldags touch, inredda med loppisfynd. 

På Bergkvara Gård söder om Växjö hittar du Den svenska tantens trädgårdscafé. Här fikar du i en vacker herrgårdsmiljö. Rolf tar hand om bakningen och Susanna är konstnären bakom de vackra tavlorna och skulpturerna i galleriet. Ta vägen norrut och säg hej till Systrarna Skogsgtröm o lantliga Öhr. Caféet ligger inbäddat i en gammal lanthandel och mejeri. Missa inte heller den vackra trädgårdsbutiken Klockaregården som ligger precis intill. Loftbodscaféet är ett härligt loppiscafé där du omringas av antikviteter och krimskrams från 18- och 1900-talet. Den ligger mitt i Östregårds Antik & Loppmarknad utanför Moheda, öppet alla söndagar från april till september.

MISSA INTE HELLER

Ryttmästegården precis intill Helgasjön vid Kronobergs Slottsruin, kända för sina våfflor.
Hjärtenholms Trädgårdscafé utanför Alvesta serverar också våfflor i trevlig retro-stil.
Vid Frunas Hage i Tolg serveras utsökta amerikanska pannkakor. 
I en annan del av Småland, söder om Västervik ligger Tofvehult Kafé som är en riktig pärla, inbäddad i lummig grönska. Ekologiskt kaffe och kakor och riktig lantlig nostalgi - väl värt en resa!