Store Mosse – det norrländska Småland

Ta del av över 40 kilometer vandringsleder och ett unikt växt- och djurliv i nationalparken Store Mosse – Sveriges största myrmark söder om Lappland. Här finns vandringsleder och boende för alla.

Mitt emellan Gnosjö och Värnamo på västra sidan av det småländska höglandet ligger nationalparken Store Mosse. Det är den största i sitt slag söder om Lappland och består av orörd myrmark på 7 740 hektar, en yta motsvarande 10 840 fotbollsplaner. Naturen i Store Mosse påminner om den norrländska och präglas av en stor mångfald inom både djur- och växtriket med allt från sjöar och kärr till tranor, älgar och örnar.

Här kan du vandra och upptäcka natur- och djurliv på egen hand genom att följa någon av de vandringsleder som finns eller följa med på guidade turer som snöskovandring – mitt på sommaren! 

 

Lyssna på en berättelse om Store Mosse

I appen Trip Tale kan du lyssna på berättelser om olika besöksmål i Småland. Ladda ned appen i app store och klicka på länken nedan för att lyssna på berättelsen om Store Mosse redan nu. 
Länk till Trip Tales webbsida.

Vandringsleder för alla

Vandringslederna i Store Mosse går över spångar och varierar i längd mellan 300 meter och 14 kilometer. Transtigen är ett roligt alternativ för barnfamiljen och innehåller frågor om naturen längs vägen. Den som vill gå en ordentlig runda kan prova Kävsjön runt med dess rika fågelliv. Svartgölsleden och Wibecksleden är rullstolsanpassade.

Börja på naturum

En bra utgångspunkt för dina äventyr på Store Mosse är Naturum som är ett center för information i nationalparken. Förutom fakta om naturen och parken så finns bland annat grillplats, värmestuga, fågeltorn, utställningar och andra aktiviteter – en bra utgångspunkt för ditt besök i nationalparken med andra ord. Du som vill stanna över natt i nationalparken kan välja att bo i mysiga hus på Svänö, Lövö eller Kittlakull. Rullstolsanpassat boende finns. Camping i nationalparken är förbjudet, och har du hund så måste den vara kopplad. Vissa restriktioner finns också för olika områden.