Lövhult på småländska höglandet

Lövhults friluftsområde utanför Nässjö är en sann pärla både för hängivna sportentusiaster och vanliga motionärer. På vintrarna är det många som laddar inför Vasaloppet här.

Lövhult som är ett vackert naturreservat och friluftsområde strax utanför Nässjö har det mesta som behövs för trevliga frilufts- och motionsupplevelser. Vandringsleder, kortare och längre motionsspår, naturslingor och grillplatser gör området populärt. Dessutom finns en asfalterad bana för rullskidor, inlines eller rullstol. Friluftsområdet är nästan på toppen av smålänska höglandet och därför är snötillgången oftast god vintertid. Det finns också en konstsnöanläggning som förstärkning. Vintertid brukar det arrangeras träningsläger inför Vasaloppet i samarbete med Pölder Sport som för övrigt har Sveriges största sortiment för längdåkare i sin butik i Nässjö. 

Övernattningsmöjligheter

Här finns ett vandrarhem av enklare standard och en campingplats. För den som söker bekvämare boende finns Hotell Högland med spa-avdelning i Nässjö. Nässjö turistbyrå säljer paket av olika slag alltefter säsong, Vasaloppspaket, vandringspaket eller cykelpaket. Visst låter väl det härligt att avsluta en aktiv dag i naturen med en härlig spa-upplevelse!

Det finns också ett kapell på Lövhult, Sankta Valborgs kapell, som faktiskt är Sveriges första idrottskapell och mycket populärt för vigslar och dop. För bröllopsfesten går det bra att hyra matsalen inklusive köket på friluftsgården.

Höglandsleden

Den populära vandringsleden Höglandsleden passerar Lövhult. Sträckan som passerar är del av leden mellan Hok och Eksjö. Avståndet mellan Lövhult och Eksjö är 28 km och leden passerar flera vackra sjöar och blomsterängar. Det finns skärmskydd och eldstäder på flera platser längs med leden. Sträckan är lämplig som en dagsetapp och ställer du bilen i Lövhult så kan du ta bussen tillbaka från Eksjö. Kartor och informationsmaterial finns att hämta på turistbyrån i Nässjö.