Spana på älgar i Småland

I våra många älgparker får du garanterat sikta älgar. Åk tåg genom Smålandets älgpark, studera på håll i naturlig miljö på Isaberg eller varför inte hänga med Erik på traktorn i Skullaryds älgpark?

Med sin respektingivande krona och imponerande storlek har älgen blvit en symbol för Sverige och Småland. Även om det finns många älgar i våra skogar, är de inte alltid så lätta att få syn på och ännu svårare att komma nära. Med på en älgsafari blir mötet med skogens konung möjligt. I Småland finns hela tiotalet älgparker. Kanske kan du t o m få mata någon på tryggt avstånd på andra sidan staketet. För Skogens Konung är stor och mäktig! Kalvarna föds i maj och är bedårande att se på. På älgparkerna kan du också köpa älgsouvenirer och fika. Möjligheter till grillning finns på en del älgparker mm.

Till lista med alla älgparker

 

Fakta och kuriosa om älgar

I gryning och skymning (trafikfara!) är älgarna mest aktiva med att söka föda. Älgen äter kvistar, löv och bärris. På dagen gömmer de sig i sin "daglega". En stor älgtjur kan väga upp till 500 kg.

Tjurarna fäller hornen varje vinter. De växer ut lagom till dess att tjuren ska vara fin inför parningen på hösten. En älghona får en eller två kalvar som följer sin mor till nästa års kalvar föds på våren. Oftast lever älgar var för sig. De grupper av älgar man ser är oftast kor med kalvar eller fjolårskalvar. Ko och tjur kan slå följe inför parningen, och grupper av tjurar kan dra fram om somrarna i så kallade ungkarlsklubbar...

I skogen kan man sällan få en skymt av en älg. Kanske kan en älg strosa förbi stugan någon gång eller så finns de bredvid (och på!) vägarna. Men i av våra älgparker kan du verkligen stå öga mot öga med en älg!