Hauges Hantverksglas ger flaskor nytt liv

Hos Hauges Hantverksglas i Kulltorp får gamla flaskor och burkar nytt liv som vackra hantverksföremål. Tillsammans lockar Leif Hauge och hans medarbetare fantastiska former ur engångsglas. En ketchupflaska pånyttföds som tillbringare, en vinflaska blir ett glas och konservburken som för hundra år sedan föddes i glasbruket i grannbyn blir nu en vacker skål. I butiken fyndar du färger och former, i glashyttan är du välkommen att följa arbetet.

Ett välriktat slag och vinflaskan delar sig i två delar. En snabb uppvärmning och sedan kan botten formas till ett dricksglas och överdelen till ett vinglas med fot. Metamorfosen är komplett och vinflaskan har fått ett andra liv i helt ny skepnad. Det är inte första gången som Leif Hauge utför handgreppen. Han har i tjugo års tid förvandlat vardagens bruksföremål till spännande nya former och gett dem nya uppgifter.

 

Kretslopp sparar miljön

I Hauges glashytta möter du ett arbetslag som förvandlat tal om återvinning och miljöarbete till sitt levebröd. Här återvinns burkar, flaskor, glas och spillbitar från andra glashyttor och blir till nya nyttoföremål. Energiåtgången är bara en fjärdedel jämfört med nyproduktion av glas och det sker inga utsläpp av flussmedel och andra kemikalier eftersom glaset inte smälts utan bara värms upp. Kretsloppsarbetet i hyttan har även uppmärksammats med priser för sin miljöinsats.

Samklang av flaskor

I Hauges hytta jobbar även studioglasmästare Morgan Persson. Han har tidigare haft egen hytta i Vaxholm och säljer nu sitt konstglas i hyttan. Nya servisen Samklang är även den tillverkad av engångsglas, som värms upp och formas om. Råmaterialet är flaskor i olika färger, som delas och sätts samman i sex olika färgrika kombinationer. Modellerna utformas efter dina önskemål.

Glastavlor i fusingteknik

I fönstret hänger skimrande glastavlor i de mest fantastiska färger skapade av spillbitar från glastillverkning i studioglashyttor. Planglas i olika färger läggs över varandra och med hjälp av färgat kross och pulver växer långsamt och noggrannt ett sprakande konstverk fram. Tekniken kallas fusing och även den arbetar med uppvärmning istället för smältning av glas. Ingen glassmältningsugn behövs.

Inspirerande butik

Ta en runda i butiken och försök gissa ursprunget till glas och skålar. Vilken skål var champagneflaska i sitt tidigare liv? Här och där sitter en etikett kvar och vittnar om forna dagar som ketchupflaska eller syltburk. Glaskonstnärerna tar gärna emot dina burkar och idéer om du är på jakt efter något alldeles eget. Vill du prova själv anordnas kurser och i förrådet kan du välja mellan 40 000 flaskor. Kanske finns just din favoritflaska här.