Playa del Jönköping

Det är inte många städer som har en flera kilometer lång playa mitt i stan. I Jönköping är Vätterstranden ett populärt tillhåll så snart solen visar sig. Den som är modig svalkar sig i böljan den blå redan i början på sommaren, andra väntar ett slag.

Årsmedeltemperaturen i Vättern är nämligen endast 7,8 grader och det krävs en rätt så varm sommar för att vattnet ska bli över 20 grader. Vättern är Europas femte största sjö efter Ladoga, Onega, Vänern och Peipus. Vättern är vattentäkt för ca 240 000 kringboende och Göta Kanal har inlopp och utlopp i Vättern, i Motala och Karlsborg.

Strandsträckan i Jönköping som är mest populär ligger i stans östra delar och fortsätter man ännu längre österut kommer man till Rosenlunds bankar, en 35 meter hög och två kilometer lång erosionsbrant som dramatiskt störtar ned mot vattnet. Området är naturreservat. 

 

Klicka här för att lyssna till en podd-inspelning om Vättern

 

Nöjen och aktiviteter

I de centrala delarna av Jönköping är det sommartid ett rikt folkliv med uteserveringar som ligger längs vid vattnet, antingen vid Vättern eller Munksjön som binds samman med en kanal. När vattenståndet är lågt går det att paddla i kanalen. Mellan Munksjön och Vättern passerar man under fem broar. Vid Piren finns det en småbåtshamn och dessutom Sveriges längst bänk som sträcker sig längs hela pirarmen, gott om utrymme alltså för många att njuta av kvälls-solen.

 

Vätterrundan

I juni varje år trampar över flera tusen cyklister de 30 milen runt Vättern i cykelloppet Vätterrundan. Tävlingen blir alltmer populär och det är ett skådespel att stå vid sidan av banan och se alla passera förbi. De flesta cyklar dock förbi Jönköping nattetid, men tidgt på lördagmorgon ser man en del som har startat sent i Motala. Arrangörerna av cykeltävlingen arbetar för att få en bilfri bana. För turister finns en cykelled runt Vättern och cykelpaket går att boka hos Destination Jönköping.

 

Fiske i Vättern

I sjön förekommer regelbundet inte mindre än 31 fiskarter samt signalkräfta. Förutom dessa fångas ibland enstaka exemplar av ruda och färna. Du är välkommen att från strand eller båt meta, pimpla, spinn-, haspel- eller flugfiska i Vättern. Detta handredskapsfiske får fritt bedrivas över hela Vättern. Trollingfiske och dragrodd är tillåtet på allmänt vatten samt på enskilt vatten utanför så kallad öppen strand. Svensk medborgare samt utländsk medborgare stadigvarande bosatt i Sverige får dessutom på allmänt vatten, utan stöd av enskild fiskerätt, fritt husbehovsfiska med sammantaget sex rörliga redskap per person. Rörliga redskap är exempelvis nät, mjärdar, ryssjor och burar. Detta innefattar även kräftfiske som är tillåtet för allmänheten på allmänt vatten i slutet av sommaren varje år. (Källa: Webbsida Länsstyrelsen i Jönköpings län).