Vandalorum med konst och design

Vandalorum, ett modernt och internationellt konst- och designcentret i Värnamo, är en unik plats som rör sig fritt mellan ämnen och discipliner. Här kombineras konst och design i temporära utställningar på nationell och internationell nivå.

Vandalorum med en yta på 3000 m² rymmer konst och design av såväl lokala som internationella konstnärer, formgivare och kreatörer. Vandalorum, som är helt nybyggt, öppnade portarna till sin ladugårdsliknande byggnad den 16 april 2011 och anläggningen fortsätter att växa med flera liknande hus på området. Vandalorum omfattar tre utställningsrum, Lada 1, Lada 2 och Galleriet. Tillsammans är det 900 m² flexibel utställningsyta. Förutom konsthallar så har Vandalorum en populär designshop som ofta erbjuder produkter som är kopplade till pågående utställningar och restaurang Syltan manifesterar en attityd med utvald kvalitet och närproducerade råvaror.

Utställningar 

BYGGSTENAR: Bruno Mathsson, Ditte Hammerstrøm, Sigurður Gústafsson Utställning i Lada 1, 4.7-1.11 Sommarens stora utställning låter tre banbrytande nordiska möbelformgivare från olika generationer samspela. Formgivarna, som för första gången ställs ut gemensamt, har alla med stor framgång utforskat och utmanat relationen mellan design, arkitektur och konst.

25 KVADRAT: 25 arkitekter tolkar Attefall Utställning + skapande verkstad i Galleriet, 13.6-18.8 I sommar visar 25 framstående svenska arkitektkontor hur ett attefallshus kan se ut - ett 25 m2 stort hus som inte kräver bygglov. Utställningen rymmer även en öppen arkitektstudio där besökare i alla åldrar ges möjlighet att skapa egna hus i två och tre dimensioner.

MAJA SPASOVA Utställning i Lada 2, 13.6-30.8 Vandalorum och Smålands Konstarkiv presenterar en ny soloutställning med den uppmärksammade bulgarisk-svenska konstnären Maja Spasova. Hon visar bl.a. den monumentala installationen RUBY samt utomhusverket ATTENTION! YOU ARE LEAVING THE HUMAN ZONE.

CLAESSON KOIVISTO RUNE: Bruno Mathsson-priset 2015 Utställning i Galleriet, 29.8-1.11 Stockholms-baserade Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Rune har sedan 1990-talet varit
ett kraftfält i svensk och internationell arkitektur och formgivning. I år tilldelas de Bruno Mathsson-priset, ett av de stora formgivningsprisen i Norden.

ANN BÖTTCHER Utställning i Lada 2, 12.9-29.11 Genom intrikata teckningar, kollage och textilt hantverk gör konstnären Ann Böttcher en subjektiv undersökning av hur granen, främst via konst och litteratur, kommit att användas som en svensk symbol och identitetsbärare. I utställningen, som är ett samarbete mellan Smålands Konstarkiv och Vandalorum, fördjupar hon sig även i den småländska kontexten.

 

 

 

 

 

Design och arkitektur

Renzo Piano, arkitekten bakom Vandalorum, värderar platsen högt. Den plats där hans arkitektur ska vara en del av framtiden. Han värdesätter och låter sig inspireras av de lokala materialen och byggnadsteknikerna. Därför är hans museer inte baserade på en förutfattad idé utan ”växer upp ur marken”. På platsen för Vandalorum låg en gång en torklada för hö av imponerande mått, rödmålad och med en sinnrik takkonstruktion. Denna lada har Renzo Piano inspirerats av. Piano är också en ljusets mästare med krav på ideala förhållanden för våra upplevelser och Vandalorum är därför inte bara att vara ett konstverk i sig själv utan kännetecknas i högsta grad av funktionalitet och kvalitet. Konceptet för Vandalorums inredningar är framtaget av den isländske arkitekten Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtagare Sven Lundh. Entréhuset flödar av ljus och domineras av den långa receptionsdisken. Med inspiration från det lätta och det okomplicerade hos Renzo Piano, är den som sammansatt av en rad segel, knappt svävande över golvet med sin genombrutna front och sin ljusa lätthet. Detsamma gäller den segelformade armaturen över hela disken, Renzo Piano älskar att segla.

 

Nyhet - lyssna på en berättelse 

I appen Trip Tale kan du lyssna till berättelser om olika besöksmål i Småland. Appen kan du ladda ned i app store, klicka på länken så kan du lyssna på berättelsen om Vandalorum redan nu.
Till Trip Tales webbsida 

 

Shoppa och njuta av god mat i Syltan

I Vandalorums designshop finns ett brett och varierat sortiment med personliga inredningsdetaljer, presentartiklar, design- och konstböcker, stor sortering av originalgrafik, ekologiska leksaker tillsammans med mycket annat. Vandalorum har även egna produkter i samarbete med formgivare.
I Syltan, Vandalorums café och restaurang, kan du njuta av kreativt tillagade och närproducerade rätter, ekologiskt kaffe, smörrebröd och småländskt fika.

Det finns låsbara skåp för värdesaker. Vandalorum är handikappanpassat.  
Vuxen: 90 kr
Pensionär: 70 kr
Barn under 18 år går in gratis