På Ohsabanan ångar tåget på

Upplev nostalgi på Ohsabanan som är en museijärnväg med ett av Sveriges smalaste spår avsett för persontrafik. Det finns olika turer att välja bland och vissa av turerna kombineras med andra trevliga upplevelser som guidade visningar och grillkvällar. En omtyckt tur är tomtetåget som är en upplevelse för alla barn.

Ohsabanan är unik på flera sätt. Spårvidden är bara 600 mm, den minsta som använts för persontrafik i Sverige. Järnvägen är bevarad i sin ursprungliga längd, nästan 15 km med Ohs Bruk som huvudstation. Här finns lokstallar, picknickområde och ett järnvägscafé.

Du kan välja på två resealternativ. På korta turen åker du 5 km till Gimarp. Där vänder tåget och kör sedan tillbaka till Ohs Bruk. Resan tar ca 50 minuter med ett kortare stopp. Turen är lämplig för dig som vill ha en kortare resa och kanske reser med barn som lätt blir trötta. Långa turen är för dig som vill uppleva järnvägen i hela sin längd. Resan tar 2,5 timmar inklusive ett uppehåll i Bor på 30 minuter. Ta med egen fikakorg eller köp en enklare förtäring på tåget. Cyklar och barnvagnar är också välkomna ombord.

 

Tomtetåg och andra turer

Ohsabanan har även specialarrangemang såsom grilltåg, guidade vandringar och Ohsabanans dagar under sommaren. Helgerna första och andra advent är det dags för tomtetåg. En fantastisk tradition för många barn, att i fotogenlampans sken åka med tåget ut i skogen till den utsmyckade stationen i Gimarp. Här bjuds alla på korv med bröd, saffransbullar, pepparkakor, glögg, kaffe och dricka. Barnen har förberett sina önskelistor som de får lämna till tomten. Alla barn får en pratstund med tomten innan tåget visslar att det åter är dags att åka tillbaks.