Stockhultgårdens tebod

Utanför Markaryd ligger Stockhultgårdens Tebod, som har ett prisbelönat utbud av teer. Här kan du dofta på mer än 100 sorters te, och njuta av hembakade bröd, kakor eller middag. På menyn står bland annat en klassisk Afternoon tea med scones och sylt.

Stockhultgårdens Tebod ligger vackert i en glänta i skogen, strax utanför Markaryd. En slingrande väg genom skogen leder dig upp till det gamla gårdshuset, byggt 1856. Här välkomnas du av en härlig doft av te, mer än 100 olika sorter faktiskt. Förutom att fika här kan du titta på en utställning av olika sorters tekannor eller köpa tetillbehör, presentartiklar och te i lösvikt.

Caféserveringen går i trevlig gammeldags stil. Om vädret tillåter kan du även sitta utomhus och fika i trädgården. Här kan ni njuta av någon av alla tesorter och kakor i en stilla miljö med naturen tätt in på. På markerna runt Stockhultsgårdens Tebod finns många grusvägar och stigar att följa. Så passa på att ta en skogspromenad i den småländska naturen.

Afternoon tea eller brunch

Vad vore väl en tebod utan en klassisk Afternoon tea? På eftermiddagarna kan du njuta av hembakta scones, sylt och olika sorters småkakor. På lördagar och söndagar dukas det upp till brunch. På fredagskvällar serveras hemlagad middag, ett glas vin kan du också få till maten. Stockhultsgården är en ganska liten anläggning, så du kan behöva ringa och förbeställa.

Om du vill veta mer om te och om tebodens historia så testa deras teprovning. Då får ni en föreläsning om olika teer, Stockhultgården med mera. Teprovning sker på kvällstid och här måste ni boka i förväg. Till föreläsningen ingår sandwich, munkar, scones och diverse kakor, samt fri provning av teer.

Prisbelönt tebod

På Stockhultsgården är passionen för te stor. 2008 fick teboden utnämningen Årets Teställe av Terådet. Juryn bestod av tio branschmänniskor med lång erfarenhet av yrken som konditorer och köksmästare. Motiveringen löd:

”Alla tedrickares dröm. Tänk att stå framför hyllvis med teer från olika delar av världen. Totalt 120 olika tesorter i lösvikt. Paret Jespersen från Danmark har under fyra år drivit Stockhultgårdens tebod mitt i den småländska skogen och kan sina tesorter. Personalen är mycket kunnig och rekommenderar gärna ett te som passar gästens önskemål. Teet bryggs i kannor, varje gäst får en egen kanna. Här finns också ett trevligt utbud av hembakat som härliga scones, saftig morotskaka och så de klassiska Stockhultsmunkarna för att nämna något ur menyn.”