I Gränna bakas polkagrisar

I polkagrisstaden Gränna avslöjas hur polkagrisar blir randiga. Traditionen att koka, knåda och vrida är 150 år gammal och polkagrisen är lika populär nu som då.

Amalia Eriksson föddes i Gränna 1824, gifte sig så småningom och fick en dotter. Hon blev dock änka i ganska ung ålder och sökte försörjning för sig och sin dotter. Hon var en driftig kvinna och tillverkade konfekt för begravningar, dop och bröllop och kom så småningom på idéen att tillverka polkagrisar. 1859 fick hon officiell tillstånd av magistraten i Gränna att: 

"här i staden såsom försörjningsmedel med egna händer idka bagerihantering af grövre och finare brödsorter och tillverka sk polkagrisar."

Namnet på sötsaken sägs vara inspirerat av dansen polka som vid denna tiden var mycket populär. Dottern Ida var minst lika driftig som sin mamma och utvecklade verksamheten tillsammans med Amalia som dog 1923, 99 år gammal. Under 1950-talet när bilismen växte och många bilar började passera Gränna på gamla Riksettan kokades det polkagrisar i många hushåll och längs med vägen såldes polkagrisarna i stånd.

Ingredienser och tillverkning

Ingredienser som behövs för att baka polkagrisar är socker, vatten och ättika. Originalet är vitt med röda ränder och smakar pepparmint. Det sägs att Amalias recept från början kom till som ett botemedel för dottern Idas förkylningar.

Ingredisenserna kokas upp till ca 150 grader och den klara massan hälls sedan ut på en skiva och bearbetas. Det är viktigt att bearbeta in luft i degen. Det är så den blir vit. När degen är färdig är det dags att börja rulla ut degen till stänger. Tillverkningsprocessen är fascinerande och så gott som alla polkagrisbutiker i Gränna visar också tillverkningen för besökare.

Det kanske ser lätt ut att göra polkagrisar, men de som kan menar att det är svårare än man tror. På vissa polkagriskokerier kan du själv få prova på. Uppfinnsrikedomen är stor vad gäller smaker och färger på polkagrisar. Salt lakrits, smultron, citron, äpple, svarta stänger, röda och gula, undrar vad Amalia hade tyckt om det....

 

Klicka här för att komma till en podd-inspelning om polkagrisar