Världens enda tändstickmuseum

På Tändsticksområdet i Jönköping ligger världens enda tändsticksmuseum inrymt i en vacker träbyggnad från 1848. Här fanns en gång den första tändsticksfabriken i staden.

I museet berättas levande tändstickshistoria. Du möter människor och maskiner som byggde upp tändsticksindustrin och utvecklade den till ett världsföretag. Titta in i arbetarbostaden från sent 1800-tal, se den spännande filmen ”Made In Sweden” och upptäck hundratals askar och etiketter från världens alla hörn. I butiken finns en bred kollektion av askar, etiketter, souvenirer och böcker.

Säkerhetssticka av asp

Bröderna Johan och Carl Lundström startade tändstickstillverkning i Jönköping 1845. Till de första tändstickorna användes vit fosfor, ett ämne som var både lättantändligt och giftigt. Det räckte med att stickan drogs mot en skrovlig yta, vilken som helst, så fattade den eld. Arbetarna i tändstickfabriken andades in fosfor under tillverkningsprocessen, blev sjuka och många dog.

Vid mitten av 1850 började säkerhetsstickan tillverkas efter en uppfinning av kemisten Gustaf Erik Pasch från 1844. Pasch patent förbättrades av Johan Lundström, den farliga vita fosforn togs bort, stickan fick en större satsknopp och asken försågs med ett plån innehållande den ofarliga röda fosforn. Säkerhetständstickan var född. Den väckte stor uppmärksamhet på Världsutställningen i Paris 1855, fick pris och kom så småningom att slå ut fosfortändstickan, som snart förbjöds i land efter land.

Till stickorna används aspträ, som är hållbart, lätt att klyva, poröst och fritt från harts och kådämnen. Därför brinner tändstickan med klar och jämn låga.

 

 

Ivar Kreuger

1917 tog Ivar Kreuger över alla svenska tändsticksfabriker och skapade ett enda bolag, STAB – Svenska Tändsticksaktiebolaget. Efter första världskriget öppnades möjligheter för Kreuger att köpa upp flera tändsticksfabriker runt om i världen och slutligen kom STAB att dominera världsmarknaden. Intresset för Kreugeraktier var stort på 1920-talet. Men i oktober 1929 slog den stora börskraschen till. Kreuger försökte länge hålla skenet uppe, men till slut brast allt och många av hans företag gick i konkurs. Kreuger dog 1932. Mord eller självmord, det vet ingen säkert.

Kreugermiddag

Ivar Krugers uppgång och fall utgör en fascinerande historia och på Tändstickmuseet kan man faktiskt på ett högst påtagligt sätt få ta del av hans livsöde när museet anordnar Kreuger-middag. I Tändsticksmuseets vackra och stämningsfulla miljö dukas borden med vita dukar, kandelabrar och utsökta blomsterdekorationer. Kvällen inleds med ett glas av Kruegers favoritdryck mousserande vin, sedan följer en kort visning av museet och därefter en middag i sann 20-talsanda. Till kaffet gör Tändstickskungen i egen hög person entré och berättar om sitt liv.