Taberg 343 meter över havet

Taberg är ett landmärke som syns vida kring och från toppen är utsikten milsvid. Vid klart väder kan man visst se hela 7 mil åt alla håll.

För 1,2 miljarder år sedan bildades den malmkropp som blev Taberg. Det har brutits järnmalm i Taberg ända sedan 1400-talet. Tabergsjärnet var känt för sin höga kvalitet och användes bland andra av pistolsmeder i Paris som utropade "C'est fer de Takabarg!" när de var extra nöjda med ett arbete. Järnet utvanns ur bergarten titanomagnetitolivinit, en ovanlig bergart som finns endast i Taberg och Rhode Island i USA.

Den största och sista brytningen i gruvan skedde under tiden vid andra världskriget då Tyskland var i stort behov av järn. Kring mitten på 1800-talet upptäcktes vanadin i berget, en legeringsmetall som gör stål hårdare. Planer på att utvinna vanadin aktualiserades på 1970-talet, men förverkligades aldrig.

På Taberg finns ett unikt växt- och djurliv. Sveriges rikaste bestånd av mossor finns här och den mycket känsliga sandödlan håller till i bergets stenbranter. I de gamla gruvgångarna övervintrar hela sex olika arter av fladdermöss. 1986 köpte Naturskyddsföreningen gruvrättigheterna till Taberg för medel från en landsomfattande insamling. Numera är Taberg naturreservat.

 

Vid foten och på toppen av Taberg

Ta dig till toppen av Taberg med bil eller välj någon av de vandringsleder som slingrar sig upp mot toppen. Väl uppe på toppen kan du njuta av den milsvida utsikten och ta en kopp kaffe i toppstugan. Sommartid har toppstugan blivit ett populärt utflyktsmål för motorcyklister och andra motorfantaster som vill lufta sina åk. Det finns också en rolig äventyrsgolfbana på toppen.

Vid foten av Taberg huserar en riktig glassfabrik, Mormor Magdas därproducerade glass! Smakerna är båda fantasifulla och goda, vad sägs om mjölkchoklad, kaffeböna, mintdröm eller poppiga pocorn! Begreppet därproducerad används för att tala om inte bara var glassen är producerad, utan också råvarorna. Hos Mormor Glass kan du boka roliga aktiviteter för grupper, glassprovning, glasskalas och barnkalas.

 

I mörka gruvgångar

Gruvan i Taberg är numera öppen för visningar från slutet av april till början av oktober. Gruvguider tar dig med på en tur och berättar om berget och gruvans historia. I oktober är det dags för fladdermössen att flytta in och då får inga andra besökare komma dit. Vid ingången till gruvan finns ett fladdermusmuseum i Gruvgården och vid besök i gruvan kan man också besöka museet, som lär vara det enda i sitt slag i Sverige.