Spira - ett färgstarkt kulturcentrum i Jönköping

Kulturhuset Spira är färgstarkt både på utsidan och insidan. Med fyra scener och plats för 1 700 personer utgör Spira ett kulturellt centrum för mångfald.

Spira är hemmascen för Smålands Musik & Teater (SMOT) som producerar teater, musik, dans och musikteater för barn, ungdomar och vuxna i Jönköpings län. SMOT:s ensembler uppträder inom de olika konstarterna. Smålands Dramatiska t ex är teatergruppen och en annan ensembel är SMOTS:s egen symfoniorkester Jönköpings Sinfonietta, som ger symfonikonserter, men också gärna spelar med artister från andra genrer. På Spira ges varje år ungefär 800 konserter och föreställningar av SMOT, men i programmet finns också uppträdanden av andra aktörer, kända och mindre kända.

Byggnaden är ett konstverk

Spira invigdes med pompa och ståt 11.11.11. Stjärnarkitekterna Gert Wingårdh och Jonas Edblad har skapat ett hus med rymd och ljus. Fasaden består av 6 000 kvadratmeter glas som släpper in både ljus och intryck från vatten och himmel. I foajén hänger specialdesignade glaslampor av Ingegerd Råman. Rena furuväggar och inredningens färgsättning påminner om trolska skogar och tillsammans med glaset blir den småländska känslan påtaglig. 

Spiras restaurang har hämtat inspiration från världskocken Tommy Myllimäki, numera hemmahörande i Jönköping. Hans filosofi är att maten ska smaka Sverige och Småland och är kreativt ansvarig för Spiras menyer.

Spira hyrs också ut som konferens- och kongresslokal och vill du veta vad som händer när ridån går ned, så finns det guidade vandringar som tar dig bakom kulisserna på Spira.

Läs mer om: