Misterhults skärgård - paddlarnas hemlighet

Det finns en skärgård i Sverige som de flesta har missat. En skärgård med mängder av småöar, gemytliga fiskelägen och svävande havsörnar. En skärgård utan trängsel, lyxbåtar och bratsfester. En skärgård för paddlare.

Med över 5 400 havsöar hamnar Oskarshamns kommun på en hedrande fjärdeplats när man rankar Sveriges mest ö-rika kommuner. En stor del av dessa öar hittar man i Misterhults skärgård norr om Oskarshamn. För paddlare är det en välkänd destination. För gemene man är det en okänd skärgård där man lätt kan hitta sin egen ö och som många skulle betrakta som en skärgårdsdröm – om de kände till det. 

Turförslag

Paddla österut från Klintemåla mot Pannkakeudden och vik av mot sydost och gå på ”insidan” av Vinö. Det kan vara bra att göra ett stopp på Tvarö eller Kättlen och justera utrustningen eller klädsel. Målet är Istergås där det finns gott om tältplatser. De fina platserna med utsikt mot horisonten kräver självstagande tält eller en stunds letande efter sten för att fästa tältlinorna. Österut ligger Bredhäll med ett oförglömligt bad och en fin fikaplats. Här finns en lagun och slipade hällar i alla väderstreck. Dra vidare norrut och ta lunch på till exempel Garpklubbarna. Efter lunch kan du passera den pittoreska byn Strupö En utmärkt plats för den sista natten skulle kunna vara stora Vippholmens södra spets. Om man har bråttom hem är det bara en timmes paddling tillbaka till Klintemåla genom de trånga sunden mellan Husholmen och Snuggö. Har man gott om tid är Älösund ett måste.