Sommen - sjön med en ö för alla årets dagar

Strax utanför Tranås ligger sjön Sommen som med sitt klara vatten och vackra läge inbjuder till spännande aktiviteter i naturen.

Det finns många öar i sjön Sommen, räknar man med alla stora som små, så sägs antalet bli lika många som årets dagar. Sommen har dessutom en alldeles egen fiskart, Sommenrödingen.

Sommens stolthet är den gamla ångaren S/S Boxholm II, ett av Sveriges sista vedeldade ångfartyg. Sommartid går det flera turer och en del av dem utgår från Tranås. Vissa turer är tematurer, så häng med på en berättarafton, söndagskryssning eller torgtur. 

För den som vill ta sig fram av egen kraft rekommenderas en tur i kajak som går att hyra hos Petrus kajak vid Hätte Camping utanför Tranås. Hos Petrus kajak kan du också gå kurs i kajakbygge om du vill bygga dig en egen Black Pearl till exempel.

 

Camping vid Sommen

Torpön är en av de större öarna i Sommen och vid färjelägret finns en linfärja mellan Torpön och Östergötland. Vid färjelägret finns ett naturum som naturligtvis handlar om Sommen med sitt djur- och växtliv. På Torpöns camping och stugby finns plats för både husvagnar och tält och så finns det också stugor att hyra. Läget inbjuder till bad, fiske och båtliv. Det finns cyklar att hyra på campingen och omtänksamt nog hyr ägarna ut elcyklar. Torpön är faktiskt rätt backig, så en elcykel underlättar. En full laddning räcker för 30 km, precis lagom för att ta sig Torpön runt. Siktar du uppåt kan du ta hjälp av höghöjdsbanan som finns på Torpön. Det finns flera olika banor av olika svårighetsgrad. Sommartid anordnas träffar och konserter av olika slag på Torpön och restaurangen och glasskiosken lockar folk oavsett väder.

Vid Sommens strand närmare Tranås finns Hätte Camping som har flera olika stugor och platser för tält, husvagnar och husbilar. Det är en lugn familjecamping med aktiviteter för stora och små. Här går att hyra kanoter med eller utan motor och segelbåtar.