Konst och kultur på småländska höglandet

Eksjö, Vetlanda och Nässjö stoltserar med egna museer och konsthall där konst av olika slag visas, men också lokalhistoria.

Eksjö museum

Mitt i den vackra miljön som Eksjö, den unika trästaden utgör, finns Eksjö Museum som visar samtidskonst, kulturhistoriska utställningar och andra utställningar kring aktuella teman. Tre basutställningar har sin hemvist på Eksjö Museum, Albert Engström, Eksjö genom tiderna och Smålands Militärhistoriska Museum. Under året visas utställningar av måleri, foto, glas, trädgårdskonst och konsthantverk bland annat.

Albert Engström

Konstnären Albert Engström växte upp i Hult strax öster om Eksjö. De spännande omgivningarna kom att prägla honom och hans produktion. Han var mycket mångsidig som konstnär och behärskade ett flertal tekniker. Mest känd blev han kanske för sina gubbar och skämttidningen Strix. Albert Engström blev en tongivande kulturpersonlighet vid sekelskiftet 1800/1900 och han umgicks med dåtidens storheter August Strindberg, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding och Carl Larsson. 

Aschanska Gården

I ett av de gamla kvarteren i Eksjö ligger Aschanska Gården som är ett intakt borgarhem från 1830-talet som i princip stått orört efter tre generationer Aschan som bott i gården. Följ med på en guidad visning och se hur dåtiden kunde te sig. Speciellt populära är julvisningarna då granen står klädd, gottebordet är dukat och husan serverar glögg.

Ladda hem utställningsprogrammet

Vetlanda museum

I Vetlanda finns detta museum som visar både konst och lokalhistoria.  Museet grundades 1970 med Hembygdsföreningen Njudungs och Vetlanda stads konstsamlingar som grund och sedan dess har samlingarna utökats med svensk nutida konst. Lokalhistoria visas i permanenta utställningar och bland de tillfälliga finns olika konstformer såsom foto, skulptur och målning.

Läs mer om utställningsprogrammet 2014

Konsthallen i Nässjö

Kulturhuset Pigalle är ett mångsidigt kulturhus som rymmer en rad olika verksamheter. Bibliotek, kulturskola, konferensanläggning och konsthall bland annat. Konsthallen bjuder på en rad spännande utställningar med olika inriktning. Naivistiskt måleri, teckningar och spännande kombinationer av olika medier.

Läs mer om Nässjö Konsthall