Godis är gott

Visst är det gott med lite godis ibland. Besök någon av våra godistillverkare och se hur polkagrisen får sina ränder, hur Ryforskolan blir till och vad det är som gör de brända mandlarna från Mariannelunds Karamellkokeri speciella.

Polkagrisens huvudstad heter Gränna

Polkagrisens hemviste är Gränna där det bakas polkagrisar i många olika storlekar, smaker och färger. Originalet är rött och vitt och smakar pepparmint. Polkagrisens urmoder Amalia Eriksson smaksatte konfekt med pepparmint för att bota dotterns förkylning och upptäckte att det smakade riktigt gott. På den tiden var polka en mäkta populär dans, så varför inte kalla det nya godiset för polkagris!

Gott i Mariannelund

På Mariannelunds Karamellkokeri tillverkas det godis med hantverksmässiga metoder efter gamla och hemliga recept. Sedan 1929 har det gjorts olika sorters karameller, chokladbollar, klubbor och annat smågodis. Runt 200 ton godis tillverkas varje år och mesta delen säljs på marknader och hantverksmässor i södra Sverige. Butiken och fabriken är ett populärt besöksmål på sommaren.

 

Ryforskola i tre smaker

På Ryfors Godislager i Mullsjö vimlar det av både vuxna och barn, inte bara på lördagar. I butiken säljs en massa olika godissorter som är alla är tillverkade i den egna godisfabriken. Ryfors Godislager startade 1989 då man började tillverka lakritsremmar och lösgodis, men godistraditionen har funnits länge i grundarens familj för det var hans morföräldrar som började koka Doktor Dryels bröstkarameller på 1930-talet. Sortimentet har utökats med brända mandlar, marmelad och glass på sommaren. Butiken ligger vägg i vägg med fabriken och genom glasväggar kan du beskåda den spännande processen i fabriken.