Grenna museum och Polarcenter

På Grenna Kulturgård vid stadens fina kullerstensbelagda torg kan du lära dig allt om Andrées ballongfärd till Nordpolen, ta del av polarforskning och få en inblick i det forna grevskapets intressanta historia.

Klicka här för att komma till en podd-inspelning om Grenna Museum

 

Andréexpeditionen

Den 11 juli 1897 begav sig grännasonen Salomon August Andrée tillsammans med Nils Strindberg och Knut Fraenkel iväg i gasballongen Örnen. Startplatsen var Danskön och tanken vara att det norra polarområdet skulle kartläggas geografiskt. Redan efter tre dagar fick de avbryta flygningen pga dåligt väder och det var då den verkliga utmaningen började, överlevnad på Arktis. I månader kämpade männen, men ingen räddning fanns att få. Det är oklart vad som till slut orsakade deras död och i över 30 år var deras öde okänt, då rester av deras läger av en slump upptäcktes av ett norskt fartyg som åkte förbi Vitön. Fynden bärgades och männen fördes tillbaka till Sverige och hyllades som hjältar. Enligt ett kungligt beslut är samlingen av expeditionens fynd deponerad hos Stiftelsen Grenna Museum. 

 

Polarcenter

Polarcenter rymmer utställningsverksamhet om expeditioner i Arktis och Antarktis. SA Andrées polarexpedition ingår liksom tillfälliga utställningar. Här finns också samlad information om polarvärldens utmanande väder och landskap. Pågående forskning om polarområdena presenteras och det finns en pysselhörna för barnen. Genom ett nära samarbete med forskare och andra polarinstitutioner kan de senaste rönen och upptäckterna presenteras. Vad händer med våra poler och hur ser framtiden ut? Intressanta föreläsningar på olika polarteman hålls regelbundet.

Lokalhistoria

Få områden i Sverige har en sådan intressant historia som Gränna och Visingsö, som en gång i tiden var Brahe-ättens grevskap. I museets lokalhistoriska utställning skildras tiden för grevskapet, men också tiden för de första bosättningarna i trakten och inte minst den moderna historien med polkagrisar och turism. Modeller av grevskapens slott finns uppbyggda och med digital animation illustreras hur Visingsborg byggdes men också förstördes i en brand. Det sägs för övrigt att det var ryska krigsfångar som satte eld på slottet. 

En särskilt intressant fynd som visas på museet är det 1400-tals svärd som en fiskare drog upp i sitt nät när han fiskade utanför Visingsö sommaren 2000. I museets biohörna visas kortare dokumentärer , bl a om  ångaren Per Brahes förlisning som hade familjen John Bauer som passagerare på sin sista färd. Ett annat intressant inslag är den enorma samling av foton som fotografen Calla Sundbeck (1893-1930) lämnade efter sig. 20 000 glasplåtar med porträtt, gruppbilder och miljöer från Gränna med omnejd utgör en intressant tidsdokumentation.