Vidsträckta vyer från Tegnértornet

Om du tar dig uppför Grännaberget till tornet som sticker upp i landskapet och sedan tar de 144 stegen i spiraltrappan upp till till toppen av tornet, så belönas du med en fantastisk utsikt. Vid klart väder ser man skymten av hela fyra landskap.

Upprinnelsen till att tornet hamnade i Gränna var att Lennart Hyland en gång i tiden bestämde sig för att göra Gränna Tidning, som var Sveriges minsta tidning, till Sveriges största för en dag. Sportjournalisten Torsten Tegnér blev engagerad i detta och vid besök i Gränna fascinerades han av trakten och kom upp med idéen att Grännaberget vore en idealisk plats för ett utsiktstorn.

Man når tornet från en parkering som ligger öster om motorvägen och den 1,3 km långa stigen upp till tornet kantas av kända författares tänkvärda ord om Småland och hembygden. Längst upp i tornet finns en utsiktsplatå som ligger på en höjd av 351 meter över havsytan och 262 meter över Vätterns yta. Vid klart väder kan man blicka in i de fyra landskap som omger Vättern, Småland, Västergötland, Närke och Östergötland. Tegnértornet kallas också Skogstornet. 

Vandra Holavedsleden

På Grännaberget finns flera kortare och längre strövstigar. På den västra sidan om motorvägen finns en parkeringsplats där spåren är markerade. Från berget går också en trappa ned till Gränna. Holavedsleden som går mellan Gränna och Tranås passerar Skogstornet. Leden är 59 km lång och går genom ett typiskt småländskt skogslandskap med insprängda tegar och sjöar. Längs med leden finns tre fasta  lägerplatser med vindskydd, toaletter och eldstäder.

Ladda ned vandringskartor över Holavedsleden:

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4