Jönköpings läns museum

Byggnaden som rymmer Jönköpings läns museum har blivit ett landmärke i staden Jönköping med sin spektakulära form och terrakottafärgade fasad. Inom museets väggar samsas utställningar med lokalhistoria och John Bauer-mystik.

John Bauer - sagor och mystik

John Bauer var född i Jönköping. Trakterna kring Södra Vätterbygden var en inspirationskälla i hans konstnärsskap och på museet finns många av hans verk samlade. Den internationellt verksamma konstnärsduon Lundahl & Seitl står bakom uställningen. Uppdraget var att se på John Bauers verk med "nya ögon" och ställa ut hans bilder på nytt sätt. Med hjälp av ljud och ljus framkallas stämningar som gör betraktarna delaktiga i konstverken. Konstnärsduon uppmuntrar också besökarna att dela med sig kring egna uppfattningar och upplevelser av Bauermiljöer.

För barnen finns den spännande Sagogarderoben som bjuder in till lek. Trolldräkter, prinsessklänningar, riddarutstyrslar och annat som passar barn i åldrarna 3-8 år finns att låna.

Utställningar

Museet har egna samlingar och många tillfälliga utställningar av olika slag. Genom åren har museet mottagit donationer som numera hör till samlingarna, bl a Gannevikssamlingen som omfattar svenska konst från 1900-talets första hälft. De tillfälliga utställningarna spänner över ett brett spektra med olika konstformer och olika teman som är både framåtblickande och belyser historiens betydelse.

Nyhet sommaren 2016

Ute i vårt landskap finns massor att upptäcka. Länsmuseet har sammanställt smultronställen i Jönköpings län med utgångspunkt i kulturmiljöer och kulturarv. På museets webbsida finns alla listade och du kan också söka dem utifrån en digital karta. Så det är bara att ge sig ut och upptäcka spännande och sevärda besöksmål!

Till museets webbsida

Lokalhistoria

Minnen, människor, platser är namnet på den lokalhistoriska utställning som pågår i Arkivhuset. Utställningen  tar sin början på 1200-talet då staden grundas av Magnus Birgersson, sedemera känd som Ladulås och avslutas med 2000-talets visioner, en spännande resa genom tiden. 

Museet förvaltar också ett antal byggnader i Stadsparken, som en gång i tiden anlades som rekreationsområde för Jönköpingsborna. Ryggåsstugan är en av de tio byggnader som förvaltas av museet och sommartid är den tillsammans med ett soldattorp öppet för besökare. En guide finns på plats och berättar om husen och det samtida livet.