Till häst i Småland

Upplev det småländska landskapet från hästryggen eller tag plats i en vagn dragen av trygga, stabila hästar och njut av färden.

Bredd och variation

Islandshästar, nordsvenskar, haflingerhästar eller kanske bajskirhästar? I Småland finns flera olika typer av hästar att välja bland. Alla hästtyper har olika karaktär och storlek och allt efter tycke och smak kan du välja vad som passar dig bäst. Islandshästen är en populär turridningshäst och på flera ställen runt om i Småland finns företag som erbjuder längre eller kortare turer, i större eller mindre grupper. Vill du hellre gränsla en stabil nordsvensk så finns det också möjlighet till det. På Haurida skogshästsafari utanför Aneby tar dessa urhästar dig med på turer genom trollskogar.

Bajskirhästen är en hästsort som brukar passa den som är allergisk eftersom den sällan eller aldrig ger allergiska reaktioner. Hästarna finns i Bråna utanför Nässjö och ägarna jobbar medvetet med att låta hästarnas tidsuppfattning få råda. Stress är förbjudet och trygghet är viktigt. Haflingerhästar hittar du i trakten utanför Gnosjö på Stall Sonakull. Naturlig hästhantering är viktigt här och ridstilen man försöker följa är westerninspirerad.

Om utbudet av hästtyper är stort så är också utbudet av olika turer ännu större. Dagsturer eller entimmesturer, månskensritt, soppritt, glöggritt, medtiationsritt, mindfullnessvandring med häst, variationen är stor.

Turer för den som inte vill rida

Vill du hellre färdas i vagn dragen av en häst har du också mycket att välja på i Småland. På Visingsö finns t ex de unika remmalagen där passagerarna sitter rygg mot rygg längs med vagnens sida. Remmalagen startar från hamnen på Visingsö och tar dig på guidad tur till olika sevärdheter på ön.

Vagn av annat slag kan du åka både i Aneby-trakten och i Tingsryd. Skärsjöhäst tar med dig på skräddarsydda turer, kanske till Stalpet, södra Sveriges högsta vattenfall och Börjes Hästskjuts i Tingsryd gör både korta och långa turer, även med övernattning.