Barnfilmbyn Mariannelund

Astrid Lindgren satte Mariannelund på världskartan när hon lät Emil hissa upp sin syster i flaggstången för att "se ända till Mariannelund". Trakten kring Mariannelund blev spelplats för de filmer som spelades in om Emil och alla hans hyss. Besök Barnfilmbyhuset och ta del av berättelser, information och illustration av hur inspelningarna gick till. Se också hur planerna för ett framtida Filmernas Hus i Mariannelund växer fram.

Barnfilmbyhuset är början till något stort, för i Mariannelund ska nämligen världens första innovativa och moderna barnfilmmuseum Filmernas Hus byggas. I det 400 kvm stora Barnfilmbyhuset hittar du information om detta, men även Katthult, Bullerbyn och alla de övriga inspelningsplatserna i Vimmerby- och Mariannelundsområdet. Statister berättar om minnen från inspelningarna, rekvisita ställs ut och för barnen finns det ett lekrum där de kan klä ut sig.

I Barnfilmbyhuset finns tidstypiska miljöer uppbyggda. Hur såg det ut i ett vardagsrum på 1970-talet när filmerna om Emil visades på TV? I Barnfilmbyhuset berättas också mer om det spännande framtida projektet och en visualisering av Filmernas Hus. Filmerna om Emil i Lönneberga visas varje dag som en del av utställningen. Något som uppskattas av både barn och vuxna!

Under sommarsäsongen, 16 juni - 30 augusti, är Barnfilmbyhuset öppet tisdag - söndag kl 11.00 -18.00. Övriga tider är Barnfilmbyhuset öppet för grupper enligt överenskommelse.  

 

Filminspelningsplatser

12 inspelningsplatser finns utmarkerade på en karta. Besök platserna och se var doktorn höll till och kanske mest känt av allt, Emils hem Katthult som ligger i byn Gibberyd. 
Hitta rätt genom att ladda ned appen som leder dig till de markerade inspelningsplatserna. På varje ställe finns skyltar med QR-koder som ger dig mer information om platserna. Ta del av statister, passare och markägares berättelser via filmklipp som berättar mer om hur det var vid inspelningen. Appen heter "Barnfilmbyn inspelningsplatser" och du hittar den i App Store och Google Play