Besök Småland från förr

Postat 07 mars, 2017

Vi brukar säga att Småland är Sverige på riktigt. Småland är stort och rymmer en stor bredd av olika miljöer och naturtyper, allt från djupa skogar till öppna fält och kobbar och skär vid kusten. Dessutom finns här vackra kulturmiljöer och bevarade platser från gamla tider som för många har just det där som man förknippar med det typiskt svenska. Vi har valt ut några som är värda ett besök.

Eksjö fick sina stadsrättigheter redan 1403 men den första bebyggelsen brändes 1568. Däremot är mycket av den stad som anlades efter branden bevarad och utgör Gamla Stan i Eksjö. Det är ett av landets bästa exempel på en bevarad sammanhållen trästad och en unik kulturskatt.

Här finns bevarade handels- och borgargårdar från 1600- till 1800-talen, som Aschanska gården, Krusagården och hantverksgårdar som Fornminnesgården och Johan Biörns gård. De är välbevarade både interiört och exteriört. Hela den inre stadskärnan är byggnadsminnesförklarad och ett 50-tal fastigheter är kulturminnesskyddade. Stadsvandringar med guide utgår sommartid från Eksjö turistbyrå. Du kan också gå en stadsvandring på egen hand med audioguide.

Huseby Bruk är en bevarad slotts- och järnbruksmiljö där du som besökare kan vandra runt och uppleva hur livet såg ut för 100 år sedan. Tiden har stoppats när Joseph Stephens var patron på bruket och fortfarande snurrar vattenhjulen i kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar och påfåglar spatserar i de vackra trädgårdarna. Historien bakom bruket är fascinerande och allra bäst upplever man den på plats, i denna småländska Downton Abbey-miljö. Man kan besöka Huseby under hela året men sommaren är högsäsong. Påskmässan startar säsongen varje vår och Nordens största julmässa avslutar.

Vill man resa ännu längre tillbaka i tiden kan man göra ett besök till Linnés Råshult, där en av Sveriges världskändisar, Carl von Linné föddes för över 300 år sedan. Plasten är nu ett stort kulturreservat med odlingar och trädgårdar i återskapad 1700-talsstil. Komplett med KRAV-certifierat kafé med ekologiska produkter. Det är fritt fram för alla som vill att vandra runt på gården och njuta av de vackra miljöerna. Dessutom kan man få en inspirerande performance guidning av självaste Carl von Linné. Kulturreservatet är öppet året om, kafé och butik från maj till september.