Besök Smålands nyvakna trädgårdar

Postat 27 mars, 2017

Vår betyder dags att vakna för trädgårdar i alla storlekar. För alla som kan slita sig från den egna täppan för en stund finns det fantastiska trädgårdar att besöka i Småland, för att inspireras och njuta av växtkraften. Välj en favorit eller gör en riktig trädgårdsturné i Småland i vår och sommar!

Vi har plockat ut några pärlor bland Smålands trädgårdar; olika varandra, men allihop skapade och vårdade av entusiaster med imponerande gröna fingrar.

En trädgård full av berättelser

Kulturcentret Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby dök upp även i förra veckans blogginlägg, som ett av våra tips på passande vårutflykter. Trädgårdarna på Astrid Lindgrens barndomshem är dock värda ett eget kapitel. Arbetet med trädgårdarna har skett i tre kapitel, med start 2014. Det tredje och sista kapitlet hade invigning i juni 2016. Allt är vackert och omsorgsfullt planerat, och varje grönt rum plockar upp något tema med koppling till Astrids författarskap, som frihet, mod och livsglädje. Tanken är att trädgårdarna ska uppmana till både bus och eftertanke.

Ett tips är att följa berättarslingan ”En själ i gungning”. Den består av nio järnböcker som berättar mer om hur platsen Näs är länkad till Astrid Lindgrens liv, berättelser, tankar och värderingar.

Bondens Påsk på Huseby

Huseby Bruk ett par mil söder om Växjö sköts den kulturminnesmärkta parken och köksträdgården med största precision, inget lämnas åt slumpen. De utgör en viktig del av Huseby Bruks kulturarv och man följer fortfarande instruktionerna som gavs av Elisabeth Stephens på 1800-talet. Då var den tyska stilen i parken högsta mode.

Vilken årstid det än är bjuder Huseby på en härlig visning i hur det såg ut i trädgården och parken under familjen Stephens tid. Såhär på våren är påskmässan Bondens Påsk en återkommande tillställning. Den 8-9 april står maten och påskbordet i centrum när småländska utställare bjuder på smakprov av egen produktion. Mässan håller öppet mellan 11 och 16 och inträdet är 20 kr/person.

Trädgårdar för skönhet, nytta och hälsa

Ursprunget till trädgårdarna på Linnés Råshult finns ännu längre tillbaka i tiden. Det var Carl von Linnés far som anlade ett antal trädgårdar när man flyttade till Råshult, och nu pratar vi 1700-tal. Vid den här tiden var i princip alla gårdar självförsörjande med grönsaker och rotfrukter. Nils Linnaeus odlade dessutom både för skönhets skull och medicinalväxter för att hjälpa andra med hälsan.

Idag finns flera av trädgårdarna återskapade enligt gamla metoder och det är en fantastisk upplevelse att se Lustgården, Örtagården, Humlegården, Krikonlunden och även den lilla trädgård som Carl von Linné fick av sin pappa när han var i 5-årsåldern.

Trädgårdskonst på Gunillaberg

Ett av Smålands stora dragplåster är Tage Andersens Gunillaberg utanför Bottnaryd. Här har den världsberömde dansken slagit sig ner och skapat ett helt eget universum på den gamla herrgården från 1600-talet. I snart 10 år har Andersen skapat sin trädgårdskonst här och på somrarna håller han öppet för allmänheten. Den fantastiska miljön, konstverken som finns överallt på gården och djuren som traskar omkring som en del av installationen utgör tillsammans en upplevelse som alla borde ta del av.   

Än är det lite tidigt att besöka trädgården på Gunillaberg, men just nu håller man öppet i det underbara orangeriet, med anledning av att kameliorna blommar. Söndagen 14 maj öppnar Gunillaberg för säsongen. Entréavgiften är 100 kronor.

Fobos i Eksjö

En sista pärla som förtjänar att nämnas i sammanhanget, även om de inte riktigt är klara för besök ännu, är Fobos trädgård i Eksjö. Här har föreningen FOBO (förbundet organisk-biologisk odling) sedan 1997 arbetat med att utveckla en helt ekologisk visningsträdgård. I det före detta trädgårdsmästeriet vid Kvarnarps gård utanför Eksjö hittar du växthus, örtagård, lustgård, rosenträdgård, grönsaksodlingar och en avdelning med historiska trädgårdar från 1500- till 2000-tal – allt inramat av en smålandsgärdesgård.