Gör en utflykt i Småland i vår

Postat 21 mars, 2017

Att sätta sig i bilen och styra ut på de småländska landsvägarna passar utmärkt som vårutflykt. Med trevligt sällskap i bilen, mysigt utflyktsmål i sikte och knoppar på väg att brista utmed vägen har du laddat för en riktigt bra dag. Här tipsar vi om några av våra favoriter, de flesta ligger och väntar redan till helgen.

Veckans tips ligger väl spridda över Småland, så välj ett på lagom avstånd och ge dig ut på jakt efter vårtecken.

Våfflor

På lördag, den 25 mars är det Våffeldagen. Historien bakom är lite rörig och lär ha sin förklaring i ett slarvigt uttal av Vårfrudagen (Jungfru Marie Bebådelsedag) som bitit sig fast i språket och blivit en helt egen anledning att fira. Perfekt ju! I mysiga kulturreservatet Åsens by i Haurida slår man på stort och firar med våffelfest hela helgen. Frasiga våfflor med sylt och grädde utlovas i Kaffestugan som håller öppet mellan klockan 11 och 16 både lördag och söndag. Handelsboden håller öppet samma tid. På söndagen kan man dessutom åka hästskjuts mellan klockan 13 och 15:30, eller påskpyssla mellan 11 och 14 om man vill.

Jätteloppis

Ett säkert vårtecken är att loppissäsongen drar igång. Östregård Antik & Loppmarknad utanför Moheda är Smålands största loppis och ett paradis för alla som gillar att leta efter det perfekta loppisfyndet. De har öppet en del söndagar under hela året men nu börjar säsongen på riktigt och från och med söndagen den 26 mars håller man öppet varje söndag, kl 12-18 hela sommaren. Den riktiga högsäsongen är under semestertid och om du varit där då vet du att det kan vara lätt hysteriskt. Såhär på våren är det lite lugnare och en perfekt söndagsutflykt.

Time for Tea

Ett lite otippat utflyktsmål på den småländska landsbygden, men lika passande för en värmande vårvinter-fika som våfflor, är The Tea Room i Ällebäck, nära Örsjö, Nybro och Emmaboda. Här bjuder Maureen och Åke in sina besökare till ett terum i typisk engelsk stil. Kaffe, te, scones, smörgåsar och kakor står på menyn och den mysiga, stressfria atmosfären får man på köpet. Afternoon Tea och Cream Tea är The Tea Room’s specialiteter. Man har öppet på lördagar och söndagar mellan klockan 12 och 16.  Mer information hittar du på deras hemsida.

Astrid Lindgrens barndomshem

Den 1 april öppnar också ett annat utmärkt utflyktsmål för säsongen, Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby, nu i ny regi. Saltkråkan och Astrid Lindgrens Värld har tagit över ägarskapet av gården där Astrid växte upp, och i samband med öppningen utlovar man överraskningar, specialerbjudanden och mycket mer. Både den stora Astrid Lindgren-utställningen och de fina trädgårdarna, fulla av vårtecken, står öppna för besök när man slår upp portarna den 1 april. Trädgårdarna kommer vi faktiskt återkomma till redan i nästa vecka.