Hitta våren i Smålands nationalparker och naturreservat

Postat 15 mars, 2017

Möjligen är det lite tidigt att skrika in våren, men visst ligger det nära till hands så fort solen tittar fram? Nu är det tid att ta sig ut och titta på när naturen vaknar till, utmed närmsta husvägg eller varför inte i någon av Smålands vackra nationalparker och naturreservat. Där naturen får rå om sig själv finns mycket att upptäcka, och gott om plats att njuta av medhavd korvmacka. 

Store Mosse, mellan Gnosjö och Värnamo är Sveriges största myrområde söder om Lappland. Här finns fascinerande natur året runt, och inte minst på våren. Du kan gå på egen hand genom parken och antingen hålla dig till någon av lederna eller lämna spängerna och ta en egen tur ut i terrängen. Man ska dock komma ihåg att man befinner sig i en nationalpark och följa de regler som gäller. Till exempel får man bara elda och använda grill på anvisade platser och inte plocka växter, mossor och lavar. Svamp och bär får man däremot plocka, när den säsongen kommer. Flera av lederna är också fullt tillgängliga även med rullstol eller barnvagn.

Strax norr om Växjö, en knapp mil från centrum ligger Hissö naturreservat. Hissö är en ö i Helgasjön med flera strövstigar och ett naturreservat. I vacker natur, som till stor del består av ädellövskog med bok och ek, kan man vandra längs öns stränder. På vägen finns iordningställda grillplatser. I den norra änden av ön finns också en handdragen färja över till den lilla Musön.

Bjurkärr naturreservat i Alvesta kommun ingår i det område som inom kort planeras bli Nationalpark Åsnen. Naturreservatet är väl iordningställt, handikappanpassat och med toaletter och rastplats. Det är välbesökt och ett perfekt besöksmål för den som vill ta sig ut i naturen en timme eller två. Bokskogen i Bjurkärr är gammal och har dessutom lämnats orörd länge, vilket gör att det finns gott om ovanliga arter av svampar, lavar och insekter. ”Karolinerekarna” som växer bland bokarna sägs vara planterade av Karl den XII:s hemvändande karoliner på 1700-talet.

Norra Kvill (på bilden) är en av Smålands vackra nationalparker, belägen i Vimmerby kommun. Här har varit nationalpark sedan 1927. Skogen i parken har inte avverkats på 150 år, och en del av tallarna är 350 år gamla. Naturen här består av höga barrträd, mossbevuxna stenblock och mitt i parken finns en liten skogssjö, Stora Idgölen. Norra Kvill är ganska svårtillgänglig vildmark, med stora nivåskillnader. Det är en utmärkt plats för en vacker och ganska äventyrlig vårutflykt. Packa matsäcken och ge dig ut i terrängen.