Tre heta museitips i Småland

Postat 27 februari, 2017

Att gå på museum är ju egentligen inte EN upplevelse utan många olika, beroende på var man väljer att ta vägen. Vi tipsar om tre av våra favoriter, väldigt olika varandra och helt utan inbördes ordning. Välj den som faller dig bäst i smaken, eller riv av alla tre!

IKEA Museum i Älmhult har man nu och fram till mitten av maj en utställning som går under namnet What makes a home?. Utställningen utforskar just det, vad som gör att vi känner oss hemma.” Vilken doft luktar hemma för dig? Har möbler ett kroppsspråk? Vilka ljud är jobbiga att höra där hemma och vilka känns bra och härliga? Finns hemma någon annanstans än där du bor?” detta är några av de frågor man vill väcka hos besökaren och även söka svar på i utställningen. Man bygger på fakta från IKEAS årliga undersökning The life at home report.

Butiken i IKEA Museum kör under våren Vintageveckor med lite olika innehåll. Då fyller man butiken med handplockade IKEA-klassiker från olika epoker. 80- och 90-talsveckan är just avslutad, i april kommer 70- och 00-tal och i juni avslutas kavalkaden med en ”Best of IKEA PS-vecka”. Läs mer på hemsidan.

En annorlunda museiupplevelse som verkligen är värd en utflykt hittar man i Ryd, mitt i skogen, med mossa som golv och himlen som tak. På Bilkyrkogården Kyrkömosse finns bilar som rullat på Smålands vägar på 30-talet och framåt, nu på väg att långsamt lösas upp av naturen. Det är en speciell miljö och en nästan andäktig stämning råder bland de strandade vraken i skogen.

Turerna har varit många kring Åke på myren och hans bilskrot. Ett tag såg det ut som att skogen skulle tömmas på gamla bildelar, men efter stort engagemang från bland andra museichefen i Växjö beslutades att allt skulle få vara kvar. Det betyder att man nu i lugn och ro kan traska runt bland de gamla vraken och känna tidens gång. Ta med kaffetermosen och gör en utflykt nästa gång vårsolen kommer på besök. Eller invänta lite mer grönska om du vill se ormbunkarna spira där växelspakar en gång suttit. Läs mer om Åke och historien bakom museet i skogen via länken ovan. Och ta med kameran när du åker hit, det finns mycket att föreviga.

Husqvarna fabriksmuseum är man i full gång med att göra om sina basutställningar, en utställningshall i taget. Till den här säsongen har man förändrat och förbättrat motorcykelutställningen, med bättre exponering av motorcyklarna och mer djupgående texter kring tävlingsverksamheten.

Museet inryms i det som fram till 1940-talet var vapenfabrik och drivs av Huskvarna Hembygdsförening och Husqvarna AB. Det finns en lång och intressant historia att berätta om varumärket som funnits i ca 300 år. Från början handlade det uteslutande om vapentillverkning men har sedan kommit att handla mest om andra typer av produkter. Både motorutställningarna och köksutställningen är t ex mycket uppskattade.