Fiskarter i Småland

Gös

Gösen är en spännande och trevlig sportfisk, som med sin goda syn är en effektiv jägare. Stora Nätaren och Ylen är sjöar som bjuder på bra gösfiske, både storleksmässigt och antalsmässigt. Guldklimpen på bilden är fångad vid Adventure of Smålands fiskecamp.

Öring

Öringens utseende kan variera beroende på var man fångar den. I Småland finns den i såväl sjöar, den ofta blir mer storvuxen, som i rinnande vatten. Öringen är en mycket anpassningsbar fisk som har spridit runt hela världen för sina uppskattade egenskaper som sportfisk. Öringen på bilden är fångad tack vare fiskeguide Ove Johansson.

Gädda

Gäddan är en av våra stora rovfiskar och äter det mesta - även artfränder. Gäddan är en fantastisk sportfisk som både bjuder på fantastiska hugg och en trevlig fight. Den fantastiska gäddan på bilden är fångad vid fiskecamp Liljenäs Natur & Fritid.

Abborre

Den randiga abborren är jämte gösen och gäddan en av våra tre vanligaste rovfiskar i Smålands insjöar. Abborrens huggvillighet och dess pigga karaktär har gjort den till en populär sportfisk. Här är abborren avbildad av konstnären Thommy Gustavsson.

Få områden i Sverige bjuder på en sådan mångfald när det kommer till fiskemöjligheter som Småland. Här finns ett fiske för alla oavsett metod eller art och man behöver sannerligen inte trängas. Här hittar man sjöar och vattendrag i varierande storlek som erbjuder en enastående artrikedom samt välmående fiskebestånd.

Vår allra mest mytomspunna rovfisk, gäddan, finns inte bara i riklig mängd, utan här växer den sig ofta riktigt stor. Detsamma gäller abborren. I Småland finns den randiga rovfisken i de flesta vatten och är en lika tacksam som härlig utmaning för alla bakom fiskespöet. För er som vågar trotsa gösens nyckfullhet finns alla chanser att lyckas. Några av Sveriges absolut bästa gösvatten ligger här och de levererar årligen flera av de största sportfiskefångade exemplaren i vårt land.

Utöver tidigare nämnda rovfiskar, som man framförallt spinnfiskar, finns här chans att uppleva ett fantastiskt mete efter våra vanligaste vitfiskar. Lägg därtill fina möjligheter till ett varierande fiske efter öring eller regnbågslax i både strömmande och stilla vatten. Variationen är stor och passar allt ifrån nybörjaren och familjen till den mest inbitne sportfiskaren.

Möjligheten finns även att besöka Vätterns vidsträckta vattenvidder och försöka fånga en Grand Slam: storröding, öring och insjölax.