Nyfikna får & lamm på Kastebergs Gård
Nyfikna får & lamm på Kastebergs Gård. © Alexander Hall

Destination Smålands egna

#hemmatips

Klart är att vi kommer tillbringa mer tid på hemmaplan även denna sommar. Vi på Destination Småland började jobba med kampanjen #hemmatipset redan före påsk 2020. Tipsandet fortsätter i sommar och här vill vi dela med oss av våra egna hemmatips - saker att göra alldeles runt knuten.

Isterband på Tyrolen i Blädinge
Isterband på Tyrolen i Blädinge. © Alexander Hall

Cathrine Rydström Tipsar

Tyrolen i Blädinge är sextiotalsparadiset med en unik atmosfär och god mat. Eftersom Covid-19 gjort det svårt att anordna musikevenemang har Tyrolen istället satsat mer på sin goda mat med lokala råvaror. Miljön är någonting utöver det vanliga med kulörta lampor och färgglada målningar på tak och väggar. Kanske känner du igen någon av personerna som porträtterats?

God mat i en miljö som slår dig med häpnad finns även på Korrö. Varför inte ta en semester på hemmaplan? Bo på vandrarhemet, njut av en härlig måltid i restaurangen och ta en gofika i cafét. Känner du dig sugen på lite aktivitet finns det bland annat spa, vandring, cykling, fiske och kanoting.

Familj på Linnes Råshult
Linnés Råshult. © Alexander Hall

Claes Löfgren tipsar

Carl von Linnés födelseort Råshult en bit utanför Älmhult är idag Sveriges tionde kulturreservat med ett KRAV certifierat café. Det odlas ekologiska produkter i den egna trädgården som sedan tillagas och serveras. Vad sägs om att prova på kocken Magnus vegetariska kroppkakor till lunch? Efter maten kan du ta en guidad tur med Carl von Linné i egen hög person. Du kan även ta igen dig i trädgården bland äppelträden och blicka ut över örtagården.

Handgjort papper på Lessebo handpappersbruk
Lessebo Handpappersbruk. © Alexander Hall

Helena Collin tipsar

Utanför Åseda ligger Café och Bistro Juvengårdsom erbjuder en hållbar upplevelse nära naturen. Du har möjlighet att tillbringa natten i en jurta. Ett slags kägelformat tält där du får smaka på campinglivet samtidigt som du njuter av lyxen av sköna sängar och en god frukost.
Efter en god natts sömn åker du vidare från Åseda till Lessebo och Lessebos handpappersbruk. Här har man tillverkat exklusivt papper sedan 1719. På söndagar 15:00 erbjuds en guidad tur och för den som vill köpa med sig handgjort papper hem går det bra att handla i shoppen. När hungern gör sig påmind finns det även ett trevligt café.

Fyndar på loppis
Östregård Antik och Loppmarknad. © Alexander Hall

Johanna Wiström tipsar

Precis norr om Alvesta tätort längst med väg 126 finns Hjärtenholm - Museum, Café och trädgård. Maten och fikat som erbjuds kommer direkt från trädgården eller andra lokala producenter. Gårdens hönor går fritt mellan bord och stolar och håller dig sällskap samtidigt som du njuter av en ogräsmacka eller Hampus soppa gjord på det som just nu finns i trädgården. Efter maten gör du ett besök på gårdens latbruksmuseum.
Med magen full och med ny kunskap om kulturmiljöer och lantbruk fortsätt sedan resan norrut på väg 126 mot Moheda. Nästa smultronställe är Östregårds Antik och Loppmarknad. Ett paradis för alla loppisälskare där du kan vandra runt i flera timmar och fynda. Hela gårdsplanen är fylld samt de 1000 kvm inne i bodarna.

Kajakpaddling i Åsnen
Kajakpaddling i Åsnen. © Alexander Hall

Karin Nilsson tipsar

Karin, som själv gärna paddlar kajak på fritiden, tipsar om paddling i Åsnens insjöskärgård.
Ta med din egen eller hyr på plats och paddla i en orörd insjöskärgård. Glid stilla fram, njut av tystnad, fågelsång och häftig natur och gör strandhugg på Bergön som är en del av Åsnens nationalpark. Svårt att paddla? Nej då – det är mycket lättare än man tror!
Om du inte har en egen kajak kan du hyra på t ex Getnö Lake Åsnen Resort eller på Norraryds camping. På båda ställena kan du också få instruktioner och bo över i stuga eller på camping.
Passa på att köpa med dig fika till paddelturen från lokala caféer som Ålshults Handelsbod eller Getnös Gårdscafé.
Bonustips: Kolla Visit Åsnen för bra info.

Flicka med lamm i Småland
Kastebergs gård. © Alexander Hall

Karin Malm tipsar

Kastebergs Gårdutanför Ljungby är en öppen gård där du som besökare kan möta en riktigt bonde och se alla djuren. Ta en gårdsafari där du blir hämtad av bonden med traktor och vagn och åker genom kohagar och ängar samtidigt som bonden berättar om djuren och allt som växer på gården. Hälsa på grisarna, mata lammen, klappa kycklingarna och busar med getterna. Det finns även en stor gårdsbutik med produkter från gården.
Varje utflykt kräver en rejäl och vällagad lunch. På Gästgivaregården i centrala Ljungby serveras småländsk husmanskost i ett historiskt hus på Ljungbys gamla torg. Till efterrätt finns Märtas glasscafé bara ett stenkast bort.

Älg och tåg
Smålandet Älgpark i Markaryd. © John Karlsson

Oskar Wijk tipsar

Oskar tipsar om att du ska ge dig ut på cykel och upptäcka ditt närområde. Ta din egen cykel eller hyr en av rentbike.se och färdas från Växjö till Rottne, Asa, Tolg, Berg, Åby, Ör, Alvesta, Gemla och tillbaka till Växjö. Längst med vägen finns det flera bra fikastopp som Toftastrand, Asa herrgård, Krogen på logen, Systrarna skogströms lantcaféoch Café gammeldags.
Nästa utflyktsmål är Smålandets älgpark i Markaryd där du kan uppleva älgar och bisonoxar på nära håll. Välj mellan att åka i parkens eget tåg med guide eller ta din egen bil. Efter safarituren kan du avnjuta en god måltid i restaurang Älgtornet eller på Våffelstugans café.

Sunnabron i Åsnens nationalpark
Sunnabron i Åsnens nationalpark. © Cathrine Rydström

Sandra Pfaus tipsar

En svårslagen favorit & tips för sköna sommardagar är att cykla eller köra Sirkövägen i Åsnen. Sirkövägen går över några av de största öarna i Åsnen, mellan Urshult i söder och Vrankunge i norr. Vår, sommar och höst möts man av färgsprakande ädellövskog, fruktträd och fantastisk natur. Längs vägen kan man göra stopp hos flera olika gårdsbutiker och caféer för en trevlig fikapaus eller för att köpa med sig lokalproducerat. Några exempel är Åsnenrökeriet, Öppen Gårdsbod i Ugglekull, Malva Gård, Hilmas Äppelmust, Amy's Kafé (och Amy's lilla bod!) samt Vrankunge Trädgård - gårdsbod & café.
När man färdas längs Sirkövägen passerar man även huvudentrén till Åsnens nationalpark – Sunnabron – med väderskyddsbyggnader, promenadstigar och grillplatser. En härlig plats för en paus!

I Åsnenområdet finns massor att se och göra – läs mer och hitta inspiration hos Visit Åsnen.

Naturreservat Höö Älmhult
Naturreservat Höö. © Alexander Hall

Thereze Lindén tipsar

Slår ett slag för vår vakra natur och ger oss ut på upptäcktsfärd. Ta på dig kläder efter väder, ta med dig ryggsäck med lite förnödenheter och börja din hemester i ett naturreservat nära dig. Känner du dig osäker eller vill ha information om vilka regler som gäller så finns det att söka på Länstyrelsen. Det finns även information på kommunernas egna besökssidor och turistinformationer. Växjö, Älmhult, Markaryd, Alvesta, Uppvidinge, Tingsryd, Ljungby

Mer hemmatips