Hemmatipset

Hemmatipset

Åsnen

Välkommen till Åsnen och naturen på riktigt! Åsnen är en unik insjöskärgård med 700 km strandlinje och mer än 1000 öar. Här finns också Sveriges nyaste och Kronobergs första nationalpark att upptäcka! Cykla eller vandra, hyr en båt och fiska, fika gott och bo över i en stuga med naturskönt läge. Vi lovar att du hittar något att göra.

Åsnens nationalpark

Vatten, öar och tystnad. Åsnens nationalpark bildades 2018 och är ca. 19 kvm stor och består till 75% av vatten. Bäst upplevs den alltså kanske från vattenytan, men även från land är du garanterad svårslagna naturupplevelser.

Gamla ädellövskogar med sällsynta mossor, lavar och svampar varvas med barrskogar, lingonris och myrmark. Många av miljöerna är hem åt fåglar, växter och insekter som blivit ovanliga eller försvunnit på andra håll när landskapet förändrats. I nationalparken finns flera markerade strövstigar att vandra i olika längd och svårighetsgrad, för att uppleva mångfalden.

alex4444-mediumresolution150dpi80quality

Grillplatser med utsikt

Nationalparkens entréer ligger i Trollberget i väst och huvudentrén Sunnabron i norr. Här finns harmoniska rastplatser med bänkar, grillplatser, väderskydd och en plattform ut på vattnet. Packa upp den medhavda matsäcken, tänd grillarna och njut av en härlig utestund innan du ger dig iväg för vidare upptäckter.

Trollberget – barnfamiljernas favorit

Trollberget är en spännande plats med stora jättestenblock som bildar skrevor och en liten gång. Det blir som en hinderbana i naturen att hoppa runt bland stenarna, men det gäller såklart att vara försiktig! Längst in i Trollbergets gång sägs det finnas en dörr som leder till trollens skattkammare. Än har ingen hittat denna dörr, men om man kollar riktigt noga kan man ibland se att något skimrar bland stenarna...

alex5856

Mer om Åsnens nationalpark

Vibeke erbjuder berättarvandringar i nationalparken
Vibeke erbjuder berättarvandringar i nationalparken. © Karin Nilsson

Berättarvandringar vid Trollberget

Vibeke erbjuder spännande berättarvandringar för små grupper i alla olika åldrar, bland annat i Åsnens nationalpark där det är lättillgängligt att ta sig fram med barnvagnar, rullatorer och rullstolar. Alla kan vara med och njuta av naturen, vandra efter förmåga och lyssna till berättelser från folksägnernas värld. Där kommer du att få höra om allehanda lortatyg och oknytt som man säger på småländska. Folksägnernas ”big five” runt Åsnen är: Näcken, jättar, vättar, skogsrå och troll, och du får lära dig allt om dessa naturväsen av Vibeke. De första vandringarna är planerade till mitten av maj och du kan säkra din plats redan nu. Fika ingår!

Mer om vandringarna

Vår på Huseby Bruk

alex2988

Huseby Bruk öppnar igen efter en lång vintervila. Spatsera i park och den spirande köksträdgården.

Elisabeths Trädgård Restaurang & Café öppnar i maj och trädgårdsmästaren har skördat jordärtskockor som kockarna har förvandlat till en delikat vårsoppa.

alex3194
Elisabeth Stephens var en viktig person på Huseby som vördnadsfullt skötte trädgården och djuren. Och Elisabeths tankar kring hållbarhet, kvalitet och äkthet är idag ledorden för matlagningen på Huseby – från jord till bord.

När våren kommer till Huseby Bruk är park och trädgård det bästa stället att vara på. Nytt för i år är att du kan ta med en picknickkorg ut i trädgården, fylld med godsaker från den dagsaktuella menyn. Ta med en filt eller sätt dig vid en sittgrupp för att avnjuta korgens innehåll.

alex3940
En av stugorna på Getnö - med ett rådjur i trädgården!
En av stugorna på Getnö - med ett rådjur i trädgården!

Getnö – Lake Åsnen Resort

Med älgar och rådjur som närmsta granne! Boka en egen friliggande stuga eller en plats på naturcampingen på Getnö, en ö mitt i Åsnen! Här finns bara underbar natur, tystnad och frisk luft – som plåster för själen.

Tidig vår är utmärkt för fiske och på Getnö kan du hyra båt eller testa fiskelyckan från land. Är det fint väder kanske du vill paddla kanot eller kajak. Här finns också vandringsstigar och cyklar att hyra, och alldeles i närheten ligger Åsnens nationalpark – perfekt för ytterligare naturupplevelser.

Klicka här för att se alla aktuella erbjudanden- t ex rabatt på stugor, camping & fiskepaket.

getnogard.se

Vy från receptionen/Amy’s Kafé
Vy från receptionen/Amy’s Kafé. © Sandra Pfaus

Mjölknabbens Camping & Amy’s Kafé

Mjölknabben har öppnat campingen för säsongen! Kom hit med husvagnen eller husbilen, eller hyr en egen stuga. Amy’s Kafé har också öppnat och erbjuder underbara hembakade godsaker.

mjolknabben.se

Nybyggda och toppmoderna stugor
Nybyggda och toppmoderna stugor. © Tingsryd Resort

Tingsryd Resort

Känn dig som hemma i trevliga stugor på Tingsryd Resort med närhet till vatten och natur samt perfekt utgångsläge för olika utflykter.

tingsrydresort.se

© Toftahult B&B

Toftahult B&B

På Toftahult har du friheten att vara exakt den du är och uppleva naturens stillhet som bara de småländska skogarna kan ge. Testa även på deras koncept med "Bed & Box" där både du och din häst får en riktigt god natts sömn innan dagens äventyr väntar.

toftahult.se

Cykla i Åsnen

Med cykeln möter du färger, dofter och smaker som alltid kommer att finnas med dig när du tänker tillbaka på Åsnen. En trevlig dagsrundtur är att från Torne cykla söderut längs Banvallsleden mot nationalparken. Därefter fortsätter man mot Ålshult, över Hackekvarn och Dunshult till Urshult. Därifrån cyklar man Sirkövägen norrut mot nationalparksentré Sunnabron. Från Sunnabron bär det vidare norrut över Vrankunge, innan man svänger av tillbaka mot Torne.
Här hittar du fler cykeltips.

Förslag på dagstur

Fiskeparadis

Pröva fiskelyckan! Det finns plats för alla – för sportfiskare såväl som för de som vill meta bakom ett guppande flöte. I Åsnen simmar omkring 20 fiskarter enligt provfiske, men vem vet om inte fler arter gömmer sig i de många vikarna. Fiskekort krävs och är smidigt att köpa via iFiske.se.

Mer om fiske