Kosta Glascenter
Kosta Glascenter. © Alexander Hall
Hemmatipset

Hemmatipset

Lessebo

Lessebo befinner sig mitt i Glasriket och det finns fyra glasbruk och hyttor i kommunen, liksom ett handpappersbruk. En unik kombination.

Kosta Glasbruk

Kosta Glasbruk startade 1742 och är det största och äldsta av glasbruken i Glasriket. Det tillverkas både glas av varumärket Kosta Boda och Orrefors. Hyttan är öppen för visningar under sommaren, men med särskilda riktlinjer för att säkerställa att det inte bildas för stora folksamlingar eller trängsel. Glaset som tillverkas går att köpa till ett fördelaktigt pris i butikerna på området.

Kostaboda.se

Lessebo Handpappersbruk

Över 300 års småländsk industrihistoria samlad på en och samma plats. Produktionen sker på traditionellt vis med holländare, kypkar och formeringsramar. Du kan du köpa vackert handgjort papper eller ta en fika i brukscaféet. Efteråt kan du titta på konstutställningen nere i den vackra fabrikslokalen där ljuset lyser in genom de stora fönstren av handblåst glas.

Till hemsidan

Kosta Lodge vandrarhem stugby Småland
© Kosta Lodge

Kosta Lodge

Bo i en röd stuga inbäddat i den småländska naturen i hjärtat av Glasriket. Kosta Lodge är ditt basecamp i Småland med nära till aktiviteter som fiske,bad, safaripark, älgpark och mycket annat. Hyr en båt och fiska i sjön eller ta en shopingtur på Kosta Outlett. I Restaurangen kan du bli serverad god mat med bland annat viltkött direkt från safariparken. Under sommaren flyttar barnens favoriter Paw Patrol in och underhåller och för den som inte känner för ett dopp i sjön finns det även pool.

Kostalodge.se

Utvandrarleden & Vilhelm Mobergs Utvandrarbygd

Gör en resa i Vilhelm Mobergs fotspår och besök Utvandrarbygden. Här möts du av fågelkvitter, granskogsdoft och tystnad medan du cyklar eller vandrar längs skyltade leder. Känn historiens vingslag när du utforskar byarna och platserna från Mobergs bok “Utvandrarna” med namn som Ljuder, Åkerby och Långasjö. Flera av utvandrarbygdens sevärdheter ligger utomhus, i naturen. men stanna till för en bit mat eller fika på Korrö eller Grimsnäs herrgård(alltid förbokning). De har båda öppet i Påsk och hyr ut cyklar. Eller handla en picknick-korg och hoppa på en cykel och lär dig mer om Mobergs hembygd!

Till hemsida