digitala sändningar

kulturchefen tipsar

Per Gjörloffs förslag på digitala konserter med mera.

Digitala kulturupplevelser i Coronatider

På hemmaplan i Uppvidinge/Småland
Litteratur
Appen Biblio som ni når via ert lånekort på Uppvidinge Bibliotek (eller biblioteket i er hemkommun) harett stort utbud av e-böcker och e-ljudböcker. Bibliotekets personal boktipsar regelbundet, så håll ögonen öppna på http://bibliotek.uppvidinge.se
Film
På Uppvidinge Bibliotek kan man via Viddla låna strömmande film, helt gratis. Det är bara att logga in på bibliotekets hemsida med lånekortsnummer eller personnummer (tänk på att du måste ha lånekort för att kunna logga in, ta kontakt med biblioteket om du saknar). Personalen på Kultur- och fritidsavdelningen tipsar regelbundet om sevärda filmer.

Kulturchefens topp 3 på Viddla

 1. District 9 (regi: Neill Blomkamp)
  Till synes en Sci-Fi rulle om ett strandat skepp från yttre rymden, men rymmer hela Sydafrikas moderna socialhistoria. Vi följer den sydafrikanske byråkraten Wikus van der Merwe (briljant spelad av Sharlto Copley) som tar sig an beslutet att omlokalisera utomjordingarna från en plats i Johannesburg till en annan, mer avlägsen plats. Hela filmen är en analogi av omflyttningen av District Six i Kapstaden på 1970-talet.
  Regissören, den sydafrikanskbördige kanadensaren Neill Blomkamp använder oftast Sci-Fi som medium för att ta sig an de svåra frågorna; Elysium och tendensen med gated communities, Chappie om teknologi som samhällskontroll (med en rapduon Die Antwoord (=svaret på afrikaans) i en bra huvudroll).
 2. Fanny och Alexander (regi: Ingmar Bergman).
  Vad bättre att inleda Bergman-året än med Fanny och Alexander? Denna film har så många bottnar att hälften vore nog. Det är sorg, det är glädje, det är det glada sekelskiftet och hela den svenska skådespelareliten på spelhumör!
 3. Fever Pitch (regi: David Evans, efter en roman av Nick Hornby).
  För alla oss som någon gång känt passion för ett fotbollslag (i mitt fall Hammarby IF). En kärleksfull hyllning till supportskapet och ett överraskande djup i Colin Firths slitsamma liv mellan den nya kärleken och kärleken till Arsenal och livet i klacken på Highbury.

Klassisk musik, världs- och folkmusik
Musik i Syd har en eminent kanal för både kammarmusik, Musica Vitae samt en hel del folk- och världsmusik.

Eskapist, Kungliga Operan:
På kungliga operans streamingtjänst finns även ”meet the artist” intervjuer med dom båda för den som är intresserad av den konstnärliga processen bakom en föreställning som Eskapist.

Teater
Girls Will Make You Blush, Unga Klara:
Unga Klara är Sveriges nationella scen för barn och unga. Girls Will Make You Blush är en dans -och teaterföreställning av Mari Carrasco och Gustav Deinoff som höjer puberteten och kvinnoblivandet till det viktigaste och mest angelägna ämne som man överhuvudtaget kan komma att tala om. Starkt, fritt och skamlöst!

Kungliga Dramaten har öppnat sin skatt och har tillgängliggjort ett urval av sina spelade pjäser. Kulturchefens tips är ”Scener ur ett äktenskap”, från 2009. En fantastisk upplevelse!

Berliner Filaharmonikerhar öppnat sin enorma konsertsamling som tidigare legat bakom abonnemang och betalvägg och erbjuder nu under 30 dagar gratis både inspelade konserter och livekonserter via stream. På hemsidan finns en voucher som kan användas för ändamålet.
Virtuella museer
Le Louvre (Paris): flertalet utställningar digitaliserade för besökare via webb.
The Guggenheim, som är världsledande på modern konst, erbjuder digitala konstupplevelser direkt från favoritfåtöljen.