Vacker utsikt och soluppgång vid Hultaklint/Singoallas grotta
Vacker utsikt vid Hultaklint/Singoallas grotta. © Alexander Hall
Naturtips

Hemmatipset

Topp naturtips

Naturen är öppen för alla och bjuder in till många möjligheter till rekreation. Vandra, cykla, “skogsbada” – eller varför inte delta vid någon aktivitet som hålls utomhus. Passa på att tanka energi och solljus! Här tipsar vi – utan någon särskild ordning – om ett par topptips på saker att hitta på i Kronobergs natur.

© Alexander Hall

Hultaklint / Singoallas grotta

Berget Hultaklint vid Lädja norr om Berg ligger 290 meter över havet och har en fantastisk utsikt i tre väderstreck. För att nå utsiktsplatsen vandrar man längs en skogsstig som sakta men säkert leder upp längs berget. Strax under utsiktsplatsen på Hultaklint ligger Singoallas grotta – en nästan 10 meter lång, låg skreva i berget med stenblock över.

Läs mer & se karta

Spana efter de mäktiga fåglarna
Spana efter de mäktiga fåglarna. © Ingrid Olsson

Fiskgjusesafari i Åsnens nationalpark

Åk ut med båt bland Åsnens 1000 öar med Getnö – Lake Åsnen Resorts erfarna guide i privat sällskap och lär dig allt om den pampiga fiskgjusen – spännande för såväl erfarna fågelskådare som nybörjare, stor som liten! Bästa säsongen är mellan maj-september.

Läs mer & boka

Nationalparkstur med cykling & vandring – 16-21 km

En kombination av bekväm cykling, fin nationalparksvandring på stigar, hisnande utsikter, och inte minst ett besök hos Näckens badkar! Köp med dig gofika eller ät en smakfull lunch hos Ålshults Handelsbod och hyr din cykel av Rentbike.se som väntar på dig i Ålshult. Turen Ålshult – Ulvö T/R är 16 km. Vill du fortsätta ytterligare en kort sträcka kommer du fort till nationalparksentré Trollberget, då blir turen 21 km T/R. Mestadels på bilfri väg.

Läs mer & se karta

Tandemzip mellan trädtopparna
Tandemzip mellan trädtopparna. © Alexander Hall

Susa mellan trädtopparna

Ett riktigt äventyr väntar på Europas längsta Zipline med totalt över 4 km linor i skogen på rasbranten till det Småländska höglandet. Inte sugen på en flygtur? Gå upp i det 17 m höga utsiktstornet och spatsera över hängbron istället!

Läser mer & boka

Sägenplatsen Kongshögen
Sägenplatsen Kongshögen. © Alexander Hall

Sägenplatser i Sagobygden

Gör en resa i Sagobygden till spännande utflyktsmål för hela familjen. Sägenplatserna är utspridda över Kronoberg och går till trollberg och jättekast, offerkällor och näckens vattenhål, drakskatter och trollträd, platser för ond bråd död och herrgårdar med spöken. Det är också en färd till natursköna platser, glömda sevärdheter och ett sätt att lära känna människors liv och leverne förr i tiden.

Läs mer om & hitta alla 42 Sägenplatser och glöm inte ladda ner appen “Sagobygden” inför turen.

Alsterån
Alsterån. © Jonas Olsson

Öringfiske utan trängsel

Vid Strömfiske Alsterån kan du hitta den riktiga vildmarkskänslan genom lite naturskönt öringsfiske utan trängsel i strömmande vatten mitt i Småland. Fiskevattnet är mångskiftande och varierar från klart, strömmande vatten till lugnare partier med mader och dammar.

Till hemsidan

Gustavsfors
Fiske i Gustavsfors

Fiska i Älmhult

Fiska i Älmhults vatten. Det finns många små och flera stora sjöar, men även ädelfiske i strömmande vatten. Flera sjöar har båtramper. Det går även att hyra båt i vissa sjöar.

Läs mer & se karta över fiskevatten