Cliff Burtons minnessten
Cliff Burtons minnessten. © Sagomuseet
Till tipsen

Hemmatipset

”Uddatipset”

Slut på platser hemomkring att besöka? Nej då, vi lovar att det inte är så! Här tipsar vi om lite oväntade platser, besöksmål och sevärdheter i Kronoberg som du kanske inte ens visste fanns nära dig – lite ”uddatips”.
En karta över var alla platserna ligger hittar du längst ned på sidan. Glöm inte tagga #hemmatipset!

Näckens badkar
Näckens badkar. © Karin Nilsson

Näckens badkar

Med ett draperi av skir grönska runt sig, ligger Näckens badkar utmed Åsnens strand. Och visst förstår man att Näcken mellan sina spelningar i de mörka djupa vattnen ville krypa ner här för ett avslappnande bad!

Ett besök på platsen kombineras med fördel med en cykel- eller vandringstur i Åsnenområdet. På visitasnen.se får du fler förslag på rundor.

Cliff Burtons minnessten
Cliff Burtons minnessten. © Sagomuseet

Metallicastenen

Trogna fans glömmer aldrig! Strax utanför Dörarp, norr om Ljungby, ligger ett annorlunda besöksmål – “Metallica-stenen” – som också är Sagobygdens sägenplats nr 42. Sedan 1986 har fans i ökande takt stannat till och lämnat minnessaker till Cliff Burtons ära, Metallicas unge basist, som omkom i en bussolycka på väg från Stockholm mot nästa konsert i Köpenhamn.

Här hittar du alla sägenplatser i Sagobygden och kan planera din egen rundtur.

Spännande med fyrhjulingskörning
Spännande med fyrhjulingskörning. © Fyrhjulingsupplevelse

Fyrhjulingsupplevelser

Safarikörning på fyrhjuling i varierande terräng i Åsedaområdet, en slinga på ca 25 km. Kravet är att man fyllt 16 år och har traktorkörkort eller körkort. Mat kan väljas som tillval och intas naturskönt vid sjön. Öppet efter överenskommelse.

Till hemsidan & kontaktuppgifter.

Porslinsmuseet i Västerbotorp
Porslinsmuseet i Västerbotorp. © Sandra Pfaus

Porslinsmuseet Västerbotorp

Besök Arne & Pias porslinsmuseum i Västerbotorp i Åsnenområdet. Över 4000 objekt från hela världen visas upp i den omfattande samlingen – allt från tallrikar, tekoppar och assietter till uppläggningsfat och porslinsfigurer.

Hitta hit: Kör norrut från Urshult mot Sirkön. Tag av mot Västerbotorp och följ skyltningen.
Inträde 30 kr. Loppis finns på gården.

Dolda fallet
Dolda fallet. © Karin Nilsson

Dolda fallet

Det porlar och det brusar. Det kluckar och sjunger under fötterna – men var är fallet? Jo det är just det Dolda fallet! I ärlighetens namn är det inget riktigt vattenfall men en fantasieggande plats som är både rogivande och lite häftig! De stora stenblocken över ån gör att du torrskodd kan sitta och njuta av vattnet som rinner under dig!

Hitta hit: från väg 126 sväng mot Ulvö. I den lilla byn Horgeboda finns en skylt som visar mot Dolda fallet. Parkera där och promenera ca 1,5 km. Du kommer fram till litet torp och där viker du ner på en stig till vänster (skylt 'Åaskärvet') som tar dig fram till platsen. Begränsad parkeringsmöjlighet och privat väg – visa hänsyn och omdöme!

Bergastigen Skywalk
Bergastigen Skywalk. © Visit Ljungby

Bergastigen Skywalk

Bergastigen Skywalk i Lagan sträcker sig 5 meter ut över den vackra och unika Bergaravinen 8 meter över Trotteslövsbäcken nere i ravinen. Skywalken ligger i anslutning till den vackra naturstigen, Bergastigen, som sträcker sig längs ån Lagan och runt samhället Lagan. Inspirationen har hämtats från den 25 m långa skywalk som finns över Grand Canyon, men denne är alltså något blygsammare.

Fler uddatips

Ivars kyrka

I naturreservatet Lubberydsmosse, centralt belägen i reservatet, finns ett stort flyttblock som gått mitt itu. Kring stenen finns en sägen och detta är en sagobygdens många sägenplatser. Ivars kyrka. På 1500-talet fanns det i Annerstad en präst vid namn Ivar som inte ville övergå till den lutherska läran från den katolska och blev därför avsatt. Vid stenen i skogen samlade han sina meningsfränder och höll gudstjänst.

Labyrinten i Vittaryd

Labyrinten “Trelleborgen” i Vittaryd är den enda av sitt slag man känner till i det inre av Småland. Den ligger i anslutning till ett gravfält och är möjligen lika gammal (500-1050 e Kr). Labyrinten, byggd av små kullerstenar, är den enda bevarade i länet och har använts vid lekar och ceremonier med kultisk innebörd. I senare tider har de använts för friarlekar och dans. Ofta är labyrinterna byggda av små stenar som ligger direkt på marken och är lätt att föreställa sig att många liknande labyrinter förstörts genom århundradena.

Hunnsberget

Ljungby kommuns högsta plats, 230 ö h, från vars krön man har en vidsträckt utsikt över den omgivande småländska skogarna och marken. Hunnsberget är en av sagobygdens många sägenplatser. Hit flydde skomakaren Sutaren och gömde sig från danskarna en gång i tiden.

Högarör

På krönet av höjden ligger det stora röset i ensamt majestät. Det mäter 30 meter tvärs över. Stora gravrösen som det här byggdes framför allt under äldre bronsålder (1800-1100 f Kr). Det finns trevliga promenadstigar på och upp till kullen.
Det var troligen framstående personer som fick sådana här gravar. Röserna ligger ofta högt i terrängen. Tänker man bort granarna som inte fanns vid den tiden då graven byggdes, kan man föreställa sig utsikten. Graven är tänkt att kunna ses vida omkring. Idag är röset en av sagobygdens sägenplatser. Enligt folksägnen skulle ha funnits en stor guldskatt som vaktades av en hemsk drake. På kvällarna kunde man ibland se den eldsprutande draken flyga över till det stora järnåldersgravfältet Kånna högar.

Borgruinen i Toftaholm

Vid Toftaholms Herrgård finns en borgruin på ön Stenhusholmen, också kallad Körsbärsholmen. Borgen stod klar ca år 1460 och den då mäktiga huvudbyggnaden var flera våningar hög. De bevarade murarna är helt i sten och runt om borgen kan man hitta medeltida tegel som visar att huset har varit exklusivt. Under husets östra del finns en källare med den enda bevarade ingången. Borgen är skild från resten av udden genom en vallgrav. Borgen på holmen var en stark befästning och läget vid Lagastigen, den stora färdleden mot Skåne, var strategiskt viktigt. På 1500-talet härjades borgen av danska trupper, men den fortsatte att vara sätesgård under vasatiden. På 1500-talet ägdes Toftaholm av Gustav Olsson Stenbock. Han var svåger med vår kung Gustav Vasa. När Gutav Vasas andra hustru, Margareta Lejonhufvud, syster till Gustav Olsson Stenbock dog kom Gustav Vasa hit till sin svåger och fann då den blott 16 år gamla Katarina Stenbock. Gustav Vasa fattade tycke för den unga damen och de gifte sig i Vadstena Slott år 1554. Det finns sägner att Gustav Vasa skulle ha tappat förlovningsringen vid vallgraven.

Drakarör gravröse

Fornlämningen Drakarör bjuder på en 2500 årig resa tillbaka i tiden. Gravröset restes under slutet av bronsåldern eller tidig järnålder. Titta noga på fornlämningens topp och du finner inte bara sentida offer av små mynt, utan också skålgropar som är den enklaste formen av hällristningar. Enligt äldre sägner kommer namnet ”Drakarör” från en drake som ska ha bott tillsammans med sina många dyrbara skatter inuti röset. Soliga dagar tog han ut sin skatt till vädring och då gällde det att i obevakade ögonblick kasta mynt på röset för att kunna erövra drakens dyrbarheter.

Granhults kyrka

Granhults kyrka är Sveriges äldsta träkyrka och byggdes på 1220-talet. Bredvid kyrkan ligger den fina hembygdsgården, byggd i början av 1700-talet.

Lenhovda Tingshus

Det nuvarande tingshuset byggdes på 1770-talet och är ett statligt byggnadsminne. Intill tingshuset ligger häradsfängelset Tjuvakistan och strax utanför Lenhovda samhälle på vägen mot Merhult finns avrättningsplatsen Skarpåsen. Guidning i tingshuset sker efter överenskommelse. Kontakt: 073-039 54 00.

Uppvidinge Biodlarmuseum

En upplevelse i biodlingens historia och en inblick i binas värld. Utställningar om biodling från 1500-talet, 1700-talet och fram till dagens biodling. Det finns ett café intill där de erbjuder ekologiskt kaffe och hembakat. Öppettider: Öppet alla söndagar i juni, juli och augusti mellan klockan 13.00-17.00. Torsdagsträffar med start klockan 18.00 varje torsdag from 23 april tom 29 september där vi arbetar i bigården och pratar bin och biodling, ett utmärkt tillfälle att utbyta erfarenheter och få råd och stöd från andra biodlare.
Du kan boka visningar på andra tider genom att e-posta eller ringa Yvonne Wilhelmsson på telefon 073-054 08 15 eller e-post yvonne.wilhelm@telia.com