Upplev Småland

O-Ringen Smålandskusten 2024

Välkommen till O-Ringen Smålandskusten 2024. Längs med rundade berghällar och sagolika skogar hittar ni värdkommunen Oskarshamn och en vacker plats som kallas Smålandskusten. Här får du tips på olika upplevelser runt om i Småland!

Fakta om O-Ringen

O-Ringen är världens största orienteringsäventyr och startade 1965 i Skåne. Tävlingarna hålls alltid vecka 30, på en ny plats varje år. 2024 kommer O-Ringen till Smålandskusten och 2025 kommer tävlingen till Jönköping vilket betyder att Småland får äran att vara värdar två år i rad.
Läs mer om O-Ringen på deras webbplats, www.oringen.se.

För Familjen

Småland är en naturlig lekplats för alla åldrar. Här finns upplevelser för stora och små i skog och mark, i vilda västern och inte minst i Pippis värld.

Astrid Lindgrens Värld

astrid_lindgrens_varld

Astrid Lindgrens Värld ligger i Vimmerby, inte långt från platsen där författaren själv växte upp. Här hittar du miljöerna från Astrids älskade berättelser med verkliga karaktärer. Träffa Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket och många av de andra.

Filmbyn Småland

alex5689

Filmbyn Småland i Mariannelund tar vara på Astrid Lindgrens berättelser, så som de framställts i filmerna om bland annat Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. De klassiska filmerna har varit en del av uppväxten för flera generationer av barn och många har säkerligen minnen av både platser, kostymer och rekvisita som dyker upp i dem. Här serveras det även köttbullar i restaurangen, mums!

Upplev filminspelningsplatserna på cykel

_dsc9481

Söker du en utomhusaktivitet där du kommer den småländska naturen riktigt nära – och dessutom får uppleva ett stycke svenskt kulturarv? Då är cykelturerna i filmlandskapet Småland aktiviteten för dig! Cykelturerna utgår från Filmbyn Småland i Mariannelund och går bland annat till Katthult och Bullerbyn.
Längst turerna, som är 12-70 kilometer långa, passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in och en rad andra sevärdheter. Cykeln hyr du hela dagen. I filmlandskapet är det nämligen inte den som kommer först i mål som vinner – utan den som upplevt mest längs vägen. Boka gärna till matsäck eller guide.

Boende i Småland

För naturälskaren

Upplev natur och äventyr i Småland. Fiska i unika fiskevatten, utforska vandrings- och cykelleder genom småländsk idyll eller höj pulsen genom äventyr i vildmarken.

Åsnen Runt

alex5143-1

Cykelleden Åsnen Runt är ca 14 mil lång och utgår från Alvesta. Leden fortsätter runt hela sjön Åsnen som är en unik sjö med en enastående insjöskärgård, och går även genom Åsnens nationalpark.

Upptäck skärgården

vasterviksskargard

I nordöstra Småland utanför Västervik hittar du Tjust skärgård - en magisk värld av vackra öar och skär, alla utspridda längs Östersjökusten. Med 20 mil från norr till söder, 425 mil kuststräcka, om vi inkluderar våra 5000 öar, kobbar och skär – har vi en kuststräcka som vi och många med oss kallar paradiset. Inte bara bjuder skärgården på frisk luft och naturlig skönhet, här finns också ett växande, men samtidigt smakfullt dimensionerat utbud av restauranger, gästhamnar, guidningar och boendemöjligheter.

Smålandsleden

dayfotografi-st-skurugata-254

Smålandsleden är en sammanslagning av flera vandringsleder i Småland. Hela ledsystemet är 90 mil och du kan ansluta till leden på 60 olika ställen. På Smålandsledens egen webbsida hittar du närmare information som karta, etappernas svårighetsgrad och underlag så som skogsstig, grusad bilväg, asfalterad gång eller cykelväg och så vidare.

Smålands fyra nationalparker

Småländskt hantverk och design

Typiskt för Småland

Öland i solnedgången, fyr
Öland i solnedgången. © Marcus Carlsson

Upptäck Öland

På andra sidan sundet finns Öland. En fantastisk ö känt för sin fantastiska natur, sandstränder och alvaret.
Du kan ta bron över från Kalmar eller ta någon av båtarna.
Oskarshamn - Byxelkrok (Öland)
Kalmar - Färjestaden (Öland)

Öland.se

Välkommen till O-Ringen Smålandskusten 2024!