Världspremiär - Årets version av Smålandsången

The Hector på Tyrolen

Röd lyser stugan bak hängbjörkens slöja...

Välkomna till Tyrolen i Blädinge - 60-talsparadiset som pulserar av liv och allehanda musik, kultur, mat & dryck, gamla fordon och mycket nostalgi. En naturlig skådeplats för premiärspelningen av årets (rockiga) tonsättning av Smålandssången av och med The Hector. Detta infaller under Olles onsdag den 17 maj då det bjuds allehanda underhållning.

TYROLEN och OLLES ONSDAGAR

OLLES ONSDAGAR på Tyrolen är "öppet hus & motorträff" med stora mått av gemyt. Den 17 maj är det levande musik, linedans, modevisning och så The Hector förstås. Veteranfordon är välkomna in i parken, det bakas pizzor, breds mackor och grillas korv. Chokladhjulet snurrar och bollarna studsar. Allt detta för endast 20 kr i inträde. Denna gång ingår också en lott - fina priser utlovas. Här känner vi oss alla Hemma i Småland!
Nöjesstället Tyrolen hade annars sina glansdagar under 60-talet. Stora artister uppträdde här, men frågan är dock om Roger Moore någonsin kom? Sedan föll den kära folkparken i glömska tills ett gäng vänner fick upp ögonen för den och tillsammans inhandlade densamma år 2007 och bildade föreningen "Tyrolens Vänner". Sedan tog ett intensivt renoverande fart. Nu sprudlar parken av liv - musik, mat, kultur, gamla bilar, chokladhjul och taxar i en salig blandning. Här känner alla sig hemma och man kan vara som man är. Kanske är Tyrolen Smålands pulserande hjärta ändå?
Tyrolen ligger i Blädinge, 7 km söder om Alvesta och 27 km väster om Växjö.

Till Tyrolen

Öppet kl 17–21, The Hector på scen med Smålandssången 19.30 - Entré 20 kr.

Gratis Smålandslotteri

Dagen till ära är lotterna gratis - perfekt för en smålänning. Högsta vinsten är en vintage picknick-korg och sedan fylls det på. Dragning kl 20 på dansbanan. Missa inte din lott vid entrén.

Modevisning med Uddabutiken

Kl 19 ställer Uddabutiken i Ör till med modevisning! Det är en liten personlig klädbutik som letar de bästa russinen i kakan, det bästa av det bästa. Såhär säger innehavaran Helén Blomstrand: "Vi vill bara ha naturmaterial och tänker på människa och miljö i våra val. Naturmatrialen vi älskar är lin, ull och bambu. Vi vill ha hållbara, välsydda kläder som håller när man växt ur dem eller tröttnat. Då säljer vi gärna dem vidare i vår second hand. Den är en väldigt omtyckt del av butiken. På visningen får vi se ett urval av dessa härliga kläder i naturmaterial. och kanske dyker något upp i Smålandslotteriet. :)

Till Uddabutiken

Smålandssången X Gustav Hector

SmåIandssången, som börjar med "Röd lyser stugan..." betraktas som Smålands nationalsång även om den inte är lika aktuell, eller känd idag. Den skrevs 1912 av Linnéa Andrén och tonsattes av hennes bror Ivar Widéen. Destination Småland vill i sin kampanj "gifta samman" en modern artist med den gamla texten. Gustav Hector har gjort på sitt eget vis med "ett rockigt" sound. Han är också till vardags basist i hårdrocksbandet Bullet och är på väg att ge ut egen, ny musik på svenska. Kampanjen har också ett starkt fokus på hållbarhet, ekologisk, närodlad mat, återbruk och inkludering. Gustav driver tillsammans med familj och delägare flera restauranger, caféer och "syltor" med just den inriktningen och därför är han en värdig representant för Småland! Smålandssången med The Hector ges ut av det Växjöbaserade skivbolaget Indieshake och vi hoppas att låten seglar upp på Spotify inom kort.

Hemma i Småland

Gustav Hectors tonsättning av Smålandssången är en del av Destination Smålands sommarkampanj "Hemma i Småland". Detta är tredje året som en artist tonsätter och berättar om sitt Hemma i Småland. 2021 var det John Lundvik, 2022 sjöngs det inte så mycket, men Knut Knutsson pratade och berättade desto mer. Tanken är att man väljer inte resmål efter fakta, utan utifrån sina drömmar och känslor. Då finns det inget bättre sätt att påverka än genom musik, människor och bilder. Artisten väljer sedan ut ett antal favoritställen i Småland - Gustav har valt ut nio stycken där vi sedan tipsar om ytterligare företag. Allt detta finns sedan på en särskild hemsida som drivs tillsammans med Smålands Turism i Jönköping som är klar för lansering 16 maj. Då släpps också musikvideon officiellt. Kampanjen är en del av projektet "Hållbar besöksnäring i spåren av pandemin" som drivs av AB Destination Småland för att öka resandet till Småland nationellt. Det finansieras av Region Kronoberg och Europeiska Unionen Regionala strukturfonden.