The drinkable Country
The drinkable Country. © Visitsweden

Drinkable country

Upplev naturnära dryck och dryckestillverkning med Småländska råvaror i goda vänners lag - Välkommen till The Drinkable Country - Småland

Wallby Säteri

På en höjd över Skirösjön är Wallbys bord placerat, en plats för smakupplevelser utöver de vanliga. Utefter årstidernas skiftningar tillreder vi tillsammans säsongens finaste råvaror från området, örterna och bären från skogen, allt med ursprung i hjärtat av Småland. Vi provar och njuter intressanta drycker från trakten som matchar måltidens olika delar och alltsammans bär vi fram där i ekbacken, under trädkronorna, med utsikt över sjön.

Läs mer

Stufvenäs Gästgiveri

Välkommen till en unik dryckesupplevelse under ekarna precis intill det glittrande Kalmarsund! En liten bit från gästgiveriet finner du vår outdoor-bar på naturskön och historisk mark. Här precis vid havet, under en av de vackraste ekarna, bland vindpinade enbuskar och blommande slånbärsbuskar, och med himlen som tak, kan du sippa på något svalkande och njuta av småländska smaker. Ackompanjerad av havets bris, sjöfåglarnas sång och vassens sus. - Bokning av The Drinkable Country är möjligt mellan maj och september 2021 för 2-12 personer och det bokas av ett sällskap åt gången.

Läs mer

Kastebergs Gård

På Kastebergs Gård har dem lantbruket i blodet – här har de plöjt och skördat i hagar och åkrar i flera generationer. Du hittar bordet just på en sådan plats; i en öppen skogsglänta, på en vacker äng, där spår från tidigare lantbruk ännu finns kvar. På Kasteberg får du uppleva smaker som raps, vildapel och ängssyra. The Drinkable Country på Kasteberg är en gör-det-själv-upplevelse där du hämtar ett dryckes-kit i gårdsbutiken med tydliga instruktioner, recept och ingredienser.

Läs mer

Asa Herrgård

Välkommen att boka en unik dryckesupplevelse i vår natur! I konceptet The Drinkable Country bjuds du in att besöka en skogsbar. Asa Herrgård jobbar alltid med skogen som inspiration och skafferi. Dryckesupplevelsen passar väl in i Asas lugna skogar och bäckens porlande. Här är lingon, blåbär och granskott naturliga smaker. Du hämtar upp ditt dryckes-kit på herrgården och efter upplevelsen har du förhoppningsvis ökat din kännedom om den svenska naturen och dess ingredienser och lärt dig mer om hur naturens skafferi kan bli till spännande dryckesupplevelser.

Läs mer

Flera naturnära dryckesupplevelser - njut av småländska smaker mitt i naturen!

Småland i ett glas

Hur smakar egentligen Småland? Skogen, sjöarna och dom kuperade omgivningarna. Traditionen av att förädla möter visionen att skapa unika smakupplevelser. Under två timmar botaniserar vi tillsammans i den lokala drycken och skapar oss en förståelse om terroir, det vill säga på vilket sätt växtplatsen påverkar drycken, människorna bakom etiketten och hur den framställs. Vad är småländska smaker?

Hotel Slottsvillan Huskvarna

Cykla i Filmlandsakpet Småland
Cykla i Filmlandsakpet Småland. © Örjan Karlsson

Cykla och njut småländska smaker i Filmlandskapet Småland

Upplev den sagolika naturen från cykelsadeln. Tillsammans cyklar vi längs gärdesgårdar och stenmurar, förbi glittrande sjöar och genom stora skogar. I idylliska byar finns prunkande trädgårdar med äpplen, rabarber och körsbär. På Gamla mejeriet i Karlstorp serveras de lokala smakerna på en brunchtallrik, eller som vi säger på landet, en riktig ”bonnafrukost”. Längs vägen provar vi platsunika och närproducerade drycker.

Cykla i filmlandskapet Småland

Flättinge Gårdscafé
Flättinge Gårdscafé. © Emma Ivarsson

Flättinge Gårdscafé

Välkommen till Flättinge för att koka saft på säsongens bär från gården. Mitt i gårdens odlingar kommer vi koka traditionell och hantverksmässig saft, och under tiden kommer vi provsmaka gårdens blommiga, syrliga och söta safter. Avslutningsvis får du med dig en picknickkorg fylld med hembakat traditionellt fika att njuta av i vår picknickhage.

Flättinge Gårscafé

Eksjö Stadshotell

Prova vår do-it-yourself alkoholfria dryckesprovning med helt platsunika smaker!

Eksjö Stadshotell

Picknickkorg Bauergården
Picknickkorg Bauergården. © Emma Ivarsson

Bauergården

Upplev en härlig övernatting hos oss, i området där John Bauer hämtade sin inspiration. Vi bjuder en välkomponerad John Baer meny till middag med utvalda lokala drycker och skickar med en riktig god pickninick korg fylld med lokala smaker dagen efter då ni upplever skogen och landskapet till fots eller på en sadel.

Bauergarden.se

Kräftskiva
Kräftskiva. © Wallby Säteri

Kräftskiva vid Skirösjön

När sommaren så sakteliga övergår i höst har du möjlighet att uppleva ett traditionellt kräftfiske i Småland. Vi fiskar med sänkhovar och burar, lägger nät och vittjar tidigt när solen går upp. Tillsammans avnjuter vi sedan de nyfångade kräftorna på en svensk, traditionell kräftskiva. Med pajer, knäckebröd, öl och snaps.

Wallby Säteri

Bonnafrukost på Går'n,  Åsens by
Bonnafrukost på Går'n, Åsens by. © Emma Ivarsson

Bonnafrukost på Går'n

Delta i frukostbestyren som för 100 år sedan och avnjut en autentisk bonnafrukost på Åsens by

Åsens by

Malva Gård

I gårdsbutiken på Vemboö finner du olika sorter av egenproducerad äpplemust, som säljs i Bag-in-box förpackning. Under säsong närodlad frukt, odlat med omsorg om kvalitet - helt i närhet till Åsnens Nationalpark.

Malva Gård

Sjöborgens dryckeri

Dryckeriet där naturen står för smaken: Sjöborgens dricka är just vad den heter, en dricka, som förr användes vanligast som en måltidsdricka.

Sjöborgen

Gourmetvandring på Korrö

Vi vandrar längs med den vackra Ronnebyån ut i Korrös eget naturreservat, samtidigt som guiden delar med sig om växters läkande kraft, beprövade huskurer och en och annan svensk folksägen. Rikligt med smakprover under vandringens gång, så du lämnar oss med mätt mage och många kunskaper rikare!

Korrö