Att göra i helgen

Solen fortsätter att skina över Småland, och stora som små vill spendera dagarna utomhus. Här kommer därför några tips på vad ni kan göra i Småland i helgen!

Besök Gränna och Visingsö med cykel

Pittoreska Gränna, med sin vackra stad och sina smakrika polkagrisar utgör en sommaridyll i norra Småland. Därifrån till den historiska ön, Visingsö, är båt enda alternativet. Väl på plats är den platta ön fantastisk att cykla på. För den som inte vill ta med egen cykel, finns flera uthyrare på ön.
Gränna och Visingsö

Cykla och fika vid Ålshults Handelsbod

I korsningen i lilla byn Ålshult ligger mysiga handelsboden med lunch, fika och ”kvällens rätt”. Quinta, som driver handelsboden, har fyllt butiken med vackra ting - lokalt producerat hantverk i keramik, glas och metallföremål. I ett annat hörn står kylda drycker och framme vid disken väntar morotskakor och cheesecakes och annat gott. Förutom café och butik driver Quinta även en liten loppis i ladan intill, och hon hyr även ut cyklar. Här är nämligen perfekt att cykla en bit på Åsnen Runt! En komplett utflykt på en solig helgdag i Småland.
Ålshults Handelsbod,Åsnen Runt

Trästaden Eksjö

Eksjö är en av Sveriges bäst bevarade trästäder, med arkitektur och minnen från mer än fyra sekler. Den intressanta staden har funnits sedan 1400, och har en spännande historia. Strosa genom Gamla Stan på dess kullerstensgator, eller slå er ner vid ett fik och njut av glass!
Eksjö

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

Strax söder om Ålshult ligger ett "museum" mitt i skogen. Golvet är mjukt av grön mossa. Väggarna är majestätiska träd. Här hittar du en bilkyrkogård med skrotbilar ända från 30-talet. Runda bulliga skärmar och påminnelser om att det en gång var vänstertrafik. Bilvraken har sakta brutits ner och idag är plåten ibland bara papperstunn. Mellan sätena på en gammal Cheva växer ormbunken frodigt och myrorna kilar över sätet på Volkswagenbussen som sjunkit halvvägs ner i mossen. Naturen håller på att ta tillbaka sin rätt men det går sakta, andäktigt sakta.
Ett lite udda men spännande besöksmål som garanterat ger häftiga bilder i mobilen att ta med därifrån!
Bilkyrkogården, hitta hit!

Publicerat