Julmarknad i Småland, © Alexander Hall

Besök Julmarknader i Småland del 1

Frossa bland tomtar, i godis och julmat av närodlade produkter och hitta den där unika julklappen till någon du tycker om. Här tipsar vi dig om några av Smålands julmarknader där du kan insupa julen i allt från slottsmiljö i Kalmar slott till skön natur i Bråbygden. Välkommen till Småland i jul!

Smålandsjul på Huseby Bruk

10 – 18 november
Under november månad är det cirka 30.000 personer som besöker Huseby under den årliga julmässan, som är nordens största. Varje kväll tänds 500 marschaller och 200 julgranar och sprider en fantastisk stämning. På marknaden kan du handla läckerheter av landets bästa småskaliga hantverkare och fynda unikt hantverk att ge bort i julklapp.

Jul i Kosta

10 november – 30 december
Den 10 november öppnar årets julmarknad i Kosta med invigning av Ernst Kirchsteiger . Hitta julkänslan i Tomte och vintervärlden som är fylld av snö och fantasi. Provsmaka de inlagda sillarna gjorda på Kostas egna recept.

Julmarknad i Bråbygden

Lördag 24 November
Julmarknad i Bråbygden med dofter och smak av gammeldags jul! För barnen bjuds möjlighet att åka med häst och vagn, lämna önskelistor till tomten vid lägerplatsen och köpa klappar av tomten. Här kan du inhandla lokala delikatesser såsom ostkaka, ost, bröd, honung, äppelmust och mycket annat från Bråbygden. Bara att beskåda mångfalden av marschaller och eldkorgar är en upplevelse.

Julmarknad på Kalmar slott

29 november - 2 december
Att gå på julmässan på Kalmar Slott har blivit en tradition och besökarna kommer långväga ifrån. Julmässan på Kalmar Slott är en av landets mest stämningsfulla mässa och också en av de största. Många av utställarna kommer från Kalmar län, men även resten av landet finns representerat. Under mässdagarna sker också många kringaktiviteter. Gå och lyssna på stämningsfull julmusik i Slottskyrkan eller se olika uppträdanden med anknytning till vinter och juletid.

Julmarknad i trästaden Eksjö

8 december - 9 december
En av landets mest stämningsfulla julmarknader utspelar sig traditionsenligt mitt i den unika trästaden. Här förflyttas du till en marknadsdag för 100 år sedan. Känn doften av glögg och stöpta ljus, lyssna till klappret av hästhovar mot den hårda snön och se hur gediget hantverk utövas. Missa inte gycklarna som drar runt och förgyller stämningen! Julmarknaden avslutas med en festlig eldshow vid Norra Åbron. Fri entré!