En utsökt bit av Småland, tolkad av PM & Vänner, © Alexander Hall/PM & Vänner

Gastronomiska Småland

Det har varit en spännande matvecka som inleddes med den stora WhiteGuide-galan där Sveriges bästa restauranger korades. Småland håller hög klass och det är vi riktigt stolta över. Så stolta att vi gärna vill tipsa om några av de krogar som prisats av guiden.

Sjön, Jönköping

På Restaurang Sjön i Jönköping är kvalitén på maten minst lika hög som ambitionen hos det Bocuse d'Or-meriterade kock-teamet, utan att för den skull göra avkall på den avslappnade stämningen.
www.sjon.se

Postgatan, Kalmar

Postgatan i Kalmar är en levande à la carte-restaurang där du själv lägger ribban. Vill du bara käka en varmrätt - fine! Vill du gå all in och äta så många rätter att du blir förvirrad och undrar vad som är vad - då gör du det. Hit behöver du inte komma bara för att för att äta middag, slink in på en after work-öl, ett glas vin eller en cocktail!
www.postgatan.nu

PM & Vänner, Växjö

Ingen lista över krogar i Småland är komplett utan PM & Vänner - restaurangen som serverat småländsk mat från skog, äng och sjö med start i början av 90-talet. De fortsätter att utmana och utvecklas och White Guide sätter PM & Vänner som Sveriges åttonde bästa krog i år. Tveklöst ett hett tips för dig som vill uppleva yttersta finess på såväl mat som vin som service.
www.pmrestauranger.se

Den småländska kolonin, Jönköping

Här serveras det bästa av Småland, mitt i centrala Jönköping. I en av stadens mest anrika byggnader finns Den Småländska Kolonin. En krog som ryms innanför en fasad med kombinationen småländskt vita knutar och klassificerande pilastrar. Utanför är den ständigt växande staden en urban länk till det förflutna.
www.densmalandskakolonin.se

Slottsrestaurangen, Kalmar Slott

Middag i den historiska miljön i slottet banar för en minnesvärd kväll. I tornrummet får du en exklusiv matupplevelse bestående av 10 utsökta rätter, sittandes vid ett maffigt runt ekbord. Sällskapet får sin egen köksmästare och sommelier och menyn anpassas efter gästernas matintressenivå.
www.slottsrestaurangenkalmar.se

Izakaya Moshi, Växjö & Jönköping

Den asiatiska restaurangen som blivit en stor favorit i Växjö har uttökat med ytterligare en restaurang - till Jönköpings stora glädje. Båda krogarna fokuserar på utsökt komponerade små och mellanstora rätter med asiatiska influenser. Restaurangen i Växjö har lite större tonvikt på ett brett utbud av lokala och småskaliga ölsorter, medan systerkrogen i Jönköping bjuder på större vinsortiment. Båda med spännande cocktails att börja eller avsluta middagen ned.
www.izakayamoshi.se

Se alla Smålands WhiteGuide-restauranger i vår listning här

Publicerat