Temaparker och djur

Sol, värme och bad i sjöar och hav. Kan man få för mycket? Kanske kan det vara läge att bryta av med något annat en dag. Vi tipsar om våra välkända temaparker och ställen där du kan hälsa på gosiga djur.

Astrid Lindgrens Värld

Kan vi säga att det är Sveriges mest kända temapark? Det tror vi allt. Har du inte varit där är det dags - öppet 10-18 varje dag under högsäsongen. Inte nog med att du kan se Astrid Lindgrens sagor komma till liv genom skådespel i parken - du kan träffa karaktärern också. De går omkring i parken och träffas så klart i anslutning till skådespelen. Här finns gott om plats för lek - tänk att få hoppa i hö på Emils gård.
Bo: Det finns gott om boende runt parken - i stugor, på camping eller ställplats för husbil. Alldeles speciell är den lilla staden där husen är byggda med förebild från tidigt 1900-tal i Vimmerby
Astrid Lindgrens Värld.

High Chaparral

Och du vet så klart att Småland kan vara rena Vilda Västern. Åtminstone om du besöker den spännande temaparken High Chaparral där du bli förflyttad till en annan värld. Här finns klassiska karaktärer, shower och upplevelser. Du kan åka tåg till Old Mexco och träffa Zorro, var med nybyggarna, vaska guld och så klart prova att rida.
Öppet 10-18 i högsäsong.
Bo: Du bor i västernstil på motell, i stuga eller på camping
High Chaparral

Nils Holgerssons Adventure Park

När du är i Vimmerby väntar ännu ett äventyr. I Södra Vi ligger Nils Holgerssons Adventure Park. Ett strålande tillfälle att röra på sig - testa vattenbollar, trambåtar eller trampbilar för både barn och vuxna. Fortsätt med minigolf, trampolin, linbana och repbanor både på hög och låg höjd.
Öppet 10-18 (aktiviteter 10-17).
Bo: Stugor finns vid parken.
Nils Holgerssons Adventure park.

Hälsa på djur

En lugnare aktivitet är att umgås med eller hälsa på djur i alla dess former. I Småland får du tillfälle att träffa många av den i sin rätta miljö. Det senaste tillskottet finns i Kosta.

Kosta Safaripark

Ett stort vilthägn där du kan köra en 6 km lång runda med egen bil och spana in i skogen. Känslan är densamma som om du stöter på dem ute i skogen på riktigt. Fördelen här är att även nattaktiva djur syns dagtid då de matas. Hur många har egentligen sett vildsvin på nära håll? Det kan du göra här! Mufflonfåret med sina stora horn är Europas enda vildlevande får. De skygga dovhjortarna driver runt i flock medan den majestätiska kronhjorten spanar på håll. har du riktg tur får du också se visenten (Europas bisonoxe) med sin lilla kalv.
När det är varmt och soligt vilar djuren på dagarna. Då är ett tips att följa med på morgontur när djuren matas eller på en guidad kvällstur då de är mest aktiva. Öppet 10-22.
Kosta Safaripark
Bo: Stugkor och Hotell Kosta Lodge

Alpackagården i Kråkshult

I skogarna mellan Ljungby och Halmstad, nära Lidhult, ligger Alpackagården i Kråkshult. Här kan man träffa de glada alpackorna i den fina småländska skogsmiljön - en upplevelse för hela familjen. Här finns en gårdsbutik med café, lekplats och husbilställplatser. Längs hagen finns informationstavlor om alpackornas ursprung och egenskaper.
Har du tur får du träffa alldeles nyfödda crior (alpackaföl) som beräknas komma under sommaren.
Alpackagården i Kråkshult

Alpackorna på Vsingsö

På södra delen av Visingsö finns också alpackor i en inhägnad. Du kan delta i en alpackasafari eller bara gå med dem.
Läs mer.

Gosiga djur att klappa

På många ställen runt om i Småland kommer du nära inhemska lantdjur som är villiga att klappas.
Djurparken Traryds Skans är en pärla och perfekt rastplats vid E4.
I gammeldags bondemiljö hittar du gårdens djur i Stensjö Byutanför Oskarshamn och i kulturreservatet Åsens By nära Aneby.
Ingebo Hagar är en levande by söder om Vimmerby. Här integreras gårdens djur och leverne med boende, café, butik och aktiviteter på ett naturligt vis.

Smålands älgparker

Vad kan vara mer småländskt än älgparker? Här finns hela nio stycken. Alla med sin egen särart och charm.Här kan du läsa mer om dem.

Och har du till och med på funderat på att köpa dig några egna höns? Åk då till Huseby Bruk på söndag 8 juli då det är smådjursutställning i snickeriet kl 9-12.

Publicerat