kura skymning

lyssna till sagor och berättelser

Ett begrepp sen gammalt är att ”kura skymning”. Det är stunden innan det är så mörkt att man unnar sig att tända ljusen eller fotogenlampan. Då fanns det inte ljus nog till att göra något med händerna så man satt ibland stilla en stund och lyssnade till någon som berättade. Kanske någon på gården, men ofta en kringresande luffare eller hantverkare. I dagens Småland finns också mycket spännande att lyssna på när höstmörkret kryper inpå.

Sagobygden och berättarskatten

Sagomuseet är själva noden i det muntliga berättandet. Här samlar man helt enkelt på äldre, traditionella sagor och berättelser. I höst är museet med berättare öppet på torsdagar kl 12-16, men du kan lyssna på många berättelser genom att gå in på hemsidan. Eller ladda ner appen Sagobygden så bestämmer du själv när ni kurar skymning. Läs mer.

Fasor, illdåd och spöktåg

Spöktåg på High Chaparral. Att skrämmas av spöken, gastar och gengångare kan vara kittlande otäckt - även om det inte är på riktigt. Den 28 oktober är det Spöktåg för hela slanten på High Chaparral. Det ryktas om att märkliga saker händer kring vägen till Old Mexico. En smitta som får de döda att resa sig.
Genomresande påstår att det är självaste slutet som är här. Borgmästaren lockar dock nyfikna med dessa nyheter. Han är den som ska bevisa att det bara är rykten och inget annat, för det är det väl?
Vågar du följa med på resan för att få svar? Läs mer.
Fasor och illdåd på Kalmar slott är en riktigt läskig spökvandring i ett nedsläckt slott. Om du inte tror på spöken så har du aldrig varit här efter mörkrets inbrott. Du får höra historiska berätttelser och om de ljusskygga varelserna - vita damen och de andra. Startar den 27 oktober.Läs mer.

Spöktåget på High Chaparral 28/10

Sagomuseet är öppet torsdagar 12-16

Fasor och illdåd på Kalmar slott 27/10-25/11 kl 19 och 21 utvalda datum

Möbler och inredning

Det sägs att vi svenskar är särdeles intresserade av inredning och våra hem. Det märks inte minst på IKEA. Den 17 oktober kl 17-18 är det en spännande föreläsning på IKEA Museum: IKEA Älmhults varuhuschef Lena van Heuven berättar om hur IKEA tänker kring hållbarhet med fokus på produkter, mat, energi och sociala initiativ. Läs mer.
På Kalmar slott är det också en föreläsning om inredning och hållbarhet den 4 oktober. Det är Janice Wistrand som föreläser under titeln "Värdig blir hållbart". Janice blev framröstad som Sveriges bästa inredningsbloggare 2017 i Elle Decoration Swedish Design Awards. Föreläsningen handlar om hur vi kan påverka vår vardag genom harmoniskt inedda hem. Läs mer.
Om du vill träffa Knut Knutsson och höra hans berättelse ”Mitt liv med antikviteter” får du bege dig till Kalmar slott igen den 8 oktober. Man får ha med sig ett föremål för värdering. Läs mer.

Om Glasriket för vetgiriga

Sveriges Glasmuseum i Växjö är kunskapen stor om glaset och området mellan Växjö och Kalmar där glasbruken och glaskonsten utvecklats. Glashistoriker Gunnel Holmér ger två föreläsningar i höst.Den 11 oktober ”Kosta - glasbruket som aldrig varit nedlagt”. Gunnel berättar om Kostas glas, produktion och människor från 1700-talet och framåt. Kosta firar 275 år och man kan se utställningen med samma namn. Läs mer. Onsdagen den 18 oktober handlar det om Svensk glasindustri - en etnisk smältdegel. En berättelse om 1960-talets stora arbetskraftsinvandring till svenska glasbruk med fokus på Kosta och Surte och dess manuella respektive maskinella tillverkning. Läs mer.

Knut Knutsson på Kalmar Slott 4/10 kl 19

Lena Heuven på IKEA Museum 17/10 kl 17

Gunnel Holmér på Sveriges Glasmuseum:

Om Kosta Glasbruk 11/10 kl 18

Om Svensk glasindustri - en etnisk smältdegel 18/10 kl 18