Inomhusaktiviteter
Inomhusaktiviteter. © Anna Hållams

Aktiviteter för Regniga Dagar

Låt inte vädret dämpa ditt humör! Det finns gott om aktiviteter för dig och din familj även när vädret inte samarbetar. Besök sagornas värld, åk tillbaka i tiden med ett besök på Kalmar Slott eller utforska interaktiva utställningar på IKEA Museum.

Sitt på Lilla Gubbens rygg
Sitt på Lilla Gubbens rygg. © Alexander Hall

Filmbyn Småland

När du kommer till Filmbyn är du mer än en bio- eller museibesökare. Här tas Astrid Lindgrens berättelser till vara, så som de framställts i filmerna om Emil, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Här släpps du långt innanför kulisserna och får själv vara med om att skapa egen film, sjunga med i filmmusiken, besöka studiobyggen och mycket annat i de interaktiva miljöerna.

Filmbyn Småland

Minivärlden
Minivärlden. © Alexander Hall

Minivärlden Ljungby – En upplevelse för hela familjen

Upplev, upptäck och inspireras av miniatyrernas fantastiska världar. Bli fascinerad av Dr Schultzes gamla fantasijärnväg eller Lilla Smålands genuina landskap och miljöer. Kör själv modelltåg eller prova på vår robotbana. Se våra historiska utställningar, tennsoldater, flygplan eller Holger Johanssons välsnidade figurer i trä. Ta en paus i biografen eller vårt café. 1000 kvm väntar på just dig.

minivarlden.se

Astrid Lindgrens Näs
Astrid Lindgrens Näs. © Amanda Hedberg

Astrid Lindgrens Näs

Det var här på Näs i Vimmerby som Astrid Lindgren växte upp tillsammans med sina syskon. Flera av miljöerna i hennes berättelser har hämtat detaljer och inspiration härifrån. Här fanns till exempel både snickeboa och det som blev Pippis sockerdricksträd. På 1960-talet återställde Astrid Lindgren sitt barndomshem till det skick som det såg ut när hon själv föddes och växte upp här och idag kan du besöka Näs, bl.a. genom guidade visningar.

astridlindgrensnas.se

Prova på glasblåsning
Prova på glasblåsning. © Alexander Hall

Prova på glasblåsning i Glasriket

De flesta aktiviteter går att göra på barnens vis, inklusive att prova glasblåsning. Flera av Glasrikets hyttor erbjuder barn som vuxna att själva få prova på att blåsa, måla eller gravera glas.

glasriket.se

Besök IKEA Museum
Besök IKEA Museum. © Inter IKEA Systems B.V. 2022

IKEA Museum

IKEA museum i Älmhult är spännande för hela familjen. Upptäck muséet genom lek och pedagogiska guider. Upptäck mer om IKEAs historia genom tiderna och hur Ingvar Kamprad från lilla Agunnaryd skapade detta globala företag. Prova på att vara omslagsmodell till IKEAs katalog - och få med dig bilden hem!

ikeamuseum.com

Gör egna polkagrisar
Gör egna polkagrisar. © Anna Hållams

Polkagrisens huvudstad heter Gränna

Polkagrisens skapare Amalia Eriksson från Gränna har orsakat många leenden, för vem blir inte glad av karameller?I Gränna finns det flera polkagriskokerier som förutom försäljning erbjuder visningar och att baka egna polkagrisar. Men se till att boka innan besöket.

Mer information

Kalmar Läns Museum
Kalmar Läns Museum. © Kalmar Läns Museum

Barnens Superkronan!

Dyk in i barn utställningen Superkronan och lek och lär om Regalskeppet Kronan, livet på 1600-talet och tillvaron ombord. Utställningen riktar sig till barn från förskoleålder och uppåt och deras vuxna. Här kan du handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska olika saker i labbet.

kalmarlansmuseum.se

Besök Sagomuseet
Besök Sagomuseet. © Alexander Hall

Eldsprutande drakar, troll, riddare och häxor..

Sagomuseet i Ljungby är en plats, där man lyfter fram historier som berättats i hundratals år, ja i tusentals år. De har levt vidare eftersom de varit underhållande, fått lyssnare att skratta, rysa eller gråta. Sagomuseet är en plats med magisk stämning och många spännande figurer och målningar att lära sig mer om. Upptäck museet på egen hand eller med en berättarguide!

sagobygden.se

Barnens Slott
Barnens Slott. © Kalmar Castle

Kalmar Slott blir Barnens Slott

På sommaren tillhör slottet barnen. Det väntas mysiga sagostunder och stora äventyr. Möt ruskiga spöken i fängelsehålan, följ en prinsessa genom slottets många salar och sovrum eller hjälp slottets gycklare att hitta en skatt. För den våghalsige kan en kamp mot den Svarte Riddaren utövas.

kalmarslott.se

Följa John
Följa John. © Evelyn Einebrant

Följa John

Besök Jönköpings läns museum. Här kan du bland annat se utställningen Följa John med John Bauers målningar. Lyssna på sagorna om trollen och klä ut dig i sagogarderoben. Glöm för all del inte bort att pyssla i den kreativa verkstaden.

jonkopingslansmuseum.se

Boda Borg
Boda Borg. © Boda Borg

Boda Borg

Testa dina äventyrskunskaper i de cirka 50 rum som innehåller utmaningar att lösa. Bilda ett lag och välj bland tre svårighetsgrader. I varje rum finns en unik utmaning som laget har två minuter på sig att lösa. Klarar ni det, får ni grönt ljus och kan ta er vidare till nästa utmaning.

bodaborg.com

Rosenlundsbadet Jönköping
Rosenlundsbadet Jönköping. © Rosenlundsbadet Jönköping

Rosenlundsbadet Jönköping

Rosenlundsbadet är en anläggning för alla! Här kan du träna, koppla av och ha kul. Rosenlundsbadet är Jönköpings största största poolanläggning med äventysdel, virvelströmmar, hoppbassäng relax, gym och utomhusbad.

jonkoping.se

Hoppa i plurret
Hoppa i plurret. © Västervik Resort

Upplevelsebadet på Västervik Resort

Missa inte ett äventyr på Upplevelsebadet! Svischa ner för rutschkanor, guppa i vågströmmar, njut i varma källor och ha riktigt kul i en härlig poolmiljö. För de allra minsta finns det en barnpool. Hos Västervik Resort simmar Medelhavet rakt in i Östersjön!

vastervikresort.se

A world of dinosaurs
A world of dinosaurs. © Albin Rylander

A world of dinosaurs

Vågar du vara ansikte mot ansikte med levande dinosaurier? 10 km utanför Kalmar finns den spännande utställningen om dinosauriernas tid på jorden. Utställningen är den största i Europa och visar fler än 100 skelett och ”levande” dinosaurier i verklig storlek. De kan till och med röra sig och ryta till! Se bland annat T-Rex, Raptorer, Triceratops, flygödlor, vattenlevande dinosaurier och många, många fler.

dinosaurus.se

Fler roliga familjeäventyr!