© Anna Hållams

Aktiviteter för Regniga Dagar

Låt inte vädret dämpa ditt humör! Det finns gott om aktiviteter för dig och din familj även när vädret inte samarbetar. Besök sagornas värld med Astrid Lindgren, åk tillbaka i historien genom ett besök på Kalmar Slott eller utforska interaktiva utställningar på IKEA Museum.

Filmbyn
Filmbyn

Filmbyn Småland

När du kommer till Filmbyn är du mer än en bio- eller museibesökare. Här tas Astrid Lindgrens berättelser till vara, så som de framställts i filmerna om Emil, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Här släpps du långt innanför kulisserna och får själv vara med om att skapa egen film, sjunga med i filmmusiken, besöka studiobyggen och mycket annat i de interaktiva miljöerna.

Filmbyn Småland

Minivärlden Ljungby – En upplevelse för hela familjen

Upplev, upptäck och inspireras av miniatyrernas fantastiska världar. Bli fascinerad av Dr Schultzes gamla fantasijärnväg eller Lilla Smålands genuina landskap och miljöer. Kör själv modelltåg eller prova på vår robotbana. Se våra historiska utställningar, tennsoldater, flygplan eller Holger Johanssons välsnidade figurer i trä. Ta en paus i biografen eller vårt café. 1000 kvm väntar på just dig.

minivarlden.se

© Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs

Det var här på Näs i Vimmerby som Astrid Lindgren växte upp tillsammans med sina syskon. Flera av miljöerna i hennes berättelser har hämtat detaljer och inspiration härifrån. Här fanns till exempel både snickeboa och det som blev Pippis sockerdricksträd. På 1960-talet återställde Astrid Lindgren sitt barndomshem till det skick som det såg ut när hon själv föddes och växte upp här och idag kan du besöka Näs, bl.a. genom guidade visningar.

astridlindgrensnas.se

© AB Glasriket/Hans Runesson

Prova på glasblåsning i Glasriket

De flesta aktiviteter går att göra på barnens vis, inklusive att prova glasblåsning. Flera av Glasrikets hyttor erbjuder barn som vuxna att själva få prova på att blåsa, måla eller gravera glas.

glasriket.se

© Inter IKEA Systems B.V. 2019

IKEA Museum

IKEA museum i Älmhult är spännande för hela familjen. Upptäck muséet genom lek och pedagogiska guider. Upptäck mer om IKEAs historia genom tiderna och hur Ingvar Kamprad från lilla Agunnaryd skapade detta globala företag. Prova på att vara omslagsmodell till IKEAs katalog - och få med dig bilden hem!

ikeamuseum.com

© Anna Hållams

Polkagrisens huvudstad heter Gränna

Polkagrisens hemviste är Gränna där det bakas polkagrisar i många olika storlekar, smaker och färger. Originalet är rött och vitt och smakar pepparmint. Polkagrisens urmoder Amalia Eriksson smaksatte konfekt med pepparmint för att bota dotterns förkylning och upptäckte att det smakade riktigt gott. På den tiden var polka en mäkta populär dans, och männen använde gärna godis för att locka till sig en dans, så varför inte kalla det nya godiset för polkagris!
I Gränna finns det flera polkagriskokerier som förutom försäljning erbjuder visningar och att baka egna polkagrisar!

Mer information

© Kalmar Läns Museum

Barnens Superkronan!

Dyk in i barn utställningen Superkronan och lek och lär om Regalskeppet Kronan, livet på 1600-talet och tillvaron ombord. Utställningen riktar sig till barn från förskoleålder och uppåt och deras vuxna. Här kan du handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska olika saker i labbet.

kalmarlansmuseum.se

© Alexander Hall

Eldsprutande drakar, troll, riddare och häxor..

Sagomuseet i Ljungby är en plats, där man lyfter fram historier som berättats i hundratals år, ja i tusentals år. De har levt vidare eftersom de varit underhållande, fått lyssnare att skratta, rysa eller gråta. Sagomuseet är en plats med magisk stämning och många spännande figurer och målningar att lära sig mer om. Upptäck museet på egen hand eller med en berättarguide!

sagobygden.se

© Kalmar Castle

Kalmar Slott blir Barnens Slott

På sommaren tillhör slottet barnen. Det väntas mysiga sagostunder och stora äventyr. Möt ruskiga spöken i fängelsehålan, följ en prinsessa genom slottets många salar och sovrum eller hjälp slottets gycklare att hitta en skatt. För den våghalsige kan en kamp mot den Svarte Riddaren utövas.

kalmarslott.se

Sagogarderoben

Klä dig som troll, prinsessa eller riddare. John Bauers sagofigurer är gestaltade av utklädningskläder i Sagogarderoben. På Jönköpings Länsmuseum finns den spännande och mystiska garderoben, som bjuder in till lek och bus. Det finns trolldräkter, prinsessklänningar, riddarutstyrsel och annat som passar barn.

jonkopingslansmuseum.se

Boda Borg i Sävsjö
© Boda Borg

Boda Borg

Testa dina äventyrskunskaper i de cirka 50 rum som innehåller utmaningar att lösa. Bilda ett lag och välj bland tre svårighetsgrader. I varje rum finns en unik utmaning som laget har två minuter på sig att lösa. Klarar ni det, får ni grönt ljus och kan ta er vidare till nästa utmaning.

bodaborg.com

The Big Bang
The Big Bang

The Big Bang

The Big Bang är en multihall med flera olika aktiviteter. Lazerdome, jakt- och golfsimulatorer, unicrul (curling på filtmatta) och discobowling finns att tillgå. En sportbar med amerikansk meny finns i multihallen. Aktiviteten är uppskattad av både familjer och kompisgäng.

thebigbang.nu

Rosenlundsbadet Jönköping

Rosenlundsbadet är en anläggning för alla! Här kan du träna, koppla av och ha kul. Rosenlundsbadet är Jönköpings största största poolanläggning med äventysdel, virvelströmmar, hoppbassäng relax, gym och utomhusbad.

jonkoping.se

© Västervik framåt AB

Upplevelsebadet på Västervik Resort

Missa inte ett äventyr på Upplevelsebadet! Svischa ner för rutschkanor, guppa i vågströmmar, njut i varma källor och ha riktigt kul i en härlig poolmiljö. För de allra minsta finns det en barnpool. Hos Västervik Resort simmar Medelhavet rakt in i Östersjön!

vastervikresort.se

© Svenska Dinosaurie museet

A world of dinosaurs

Vågar du vara ansikte mot ansikte med levande dinosaurier? 10 km utanför Kalmar finns den spännande utställningen om dinosauriernas tid på jorden. Utställningen är den största i Europa och visar fler än 100 skelett och ”levande” dinosaurier i verklig storlek. De kan till och med röra sig och ryta till! Se bland annat T-Rex, Raptorer, Triceratops, flygödlor, vattenlevande dinosaurier och många, många fler.

dinosaurus.se

Fler roliga familjeäventyr!