Filmbyn Småland
Filmbyn Småland. © Filmbyn Småland

Barn & familj

Kliv in bakom kulisserna i Filmbyn Småland

Filmbyn Småland i Mariannelund tar vara på Astrid Lindgrens berättelser, så som de framställts i filmerna om Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. De klassiska filmerna har varit en del av uppväxten för flera generationer av svenska barn och många har säkerligen minnen av både platser, kostymer och rekvisita som dyker upp i dem.

När du kommer till Filmbyn är du mer än en bio- eller museibesökare. Här släpps du långt innanför kulisserna och får själv vara med om att skapa egen film, sjunga med i filmmusiken, besöka studiobyggen och mycket annat i de interaktiva miljöerna.

Dessutom kan man välja att på egen hand besöka en rad av de platser i trakten där Astrid Lindgrens filmer, och främst Emil i Lönneberga, spelats in. Till exempel kan man besöka Gibberyd, gården som blev Katthult i filmerna om Emil. Här kan man se bostadshuset, drängstugan och snickeboa. För att hitta platsen där scenerna inuti snickeboa spelades in får man dock sätta sig i bilen och åka vidare till en helt annan plats, en anspråkslös fabrikslokal en bit därifrån. Så kan det vara när man trollar i filmens värld.

Utställningen Filmbyn Småland öppnade under sommaren 2017 i helt nybyggda lokaler i Mariannelund. I ett av Smålands absolut nyaste utflyktsmål kan både små och stora besökare hitta spännande upplevelser.

Vill du veta mer om Filmbyn? gör ett besök på hemsidan

filmbyn.se

Fler roliga familjeäventyr!