Filmbyn Småland
Filmbyn Småland. © Filmbyn Småland

Barn & familj

Kliv in bakom kulisserna i Filmbyn Småland

Filmbyn Småland i Mariannelund tar vara på Astrid Lindgrens berättelser, så som de framställts i filmerna om Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. De klassiska filmerna har varit en del av uppväxten för flera generationer av svenska barn och många har säkerligen minnen av både platser, kostymer och rekvisita som dyker upp i dem.

När du kommer till Filmbyn är du mer än en bio- eller museibesökare. Här släpps du långt innanför kulisserna och får själv vara med om att skapa egen film, sjunga med i filmmusiken, besöka studiobyggen och mycket annat i de interaktiva miljöerna.

Dessutom kan man välja att på egen hand besöka en rad av de platser i trakten där Astrid Lindgrens filmer, och främst Emil i Lönneberga, spelats in. Till exempel kan man besöka Gibberyd, gården som blev Katthult i filmerna om Emil. Här kan man se bostadshuset, drängstugan och snickeboa. För att hitta platsen där scenerna inuti snickeboa spelades in får man dock sätta sig i bilen och åka vidare till en helt annan plats, en anspråkslös fabrikslokal en bit därifrån. Så kan det vara när man trollar i filmens värld.

Utställningen Filmbyn Småland öppnade under sommaren 2017 i helt nybyggda lokaler i Mariannelund. I ett av Smålands absolut nyaste utflyktsmål kan både små och stora besökare hitta spännande upplevelser.

Vill du veta mer om Filmbyn? gör ett besök på hemsidan

filmbyn.se

Upplev filminspelningsplatserna på cykel

Söker du en utomhusaktivitet där du kommer den småländska naturen riktigt nära – och dessutom får uppleva ett stycke svenskt kulturarv? Då är cykelturerna i filmlandskapet Småland aktiviteten för dig! Cykelturerna utgår från Filmbyn Småland i Mariannelund och går bland annat till Katthult och Bullerbyn. Längst turerna, som är 12-70 kilometer långa, passerar du flera platser där scener till filmerna om Emil i Lönneberga spelades in och en rad andra sevärdheter. Cykeln hyr du hela dagen. I filmlandskapet är det nämligen inte den som kommer först i mål som vinner – utan den som upplevt mest längs vägen. Boka gärna till matsäck eller guide.

Läs mer

Fler roliga familjeäventyr!